Enschede

Bijna 50 jaar Flip Schoenen in Enschede: 'Wie is Flip?'

Flip Schoenen bevindt zich in een wijk waar een voornaam volstaat. Even verderop zit bijvoorbeeld Harry's stoffen. Punt is alleen dat schoenhandelaar Edwin Eijkelenkamp helemaal geen Flip heet, net zomin als zijn vrouw Annelies die ook in de winkel staat. En gek genoeg, zijn vader die de winkel in 1971 begon heet ook geen Flip. Die luistert naar de naam Rien. Of eigenlijk luisterde hij daar juist niet naar. Zo is de naam Flip tenminste ontstaan.

363273 Fotoo
Toen hij nog een jongeling was en eindeloos in de loods achter het ouderlijk huis zat te knutselen kon zijn schoonmoeder naar hem roepen wat ze wou, hij hoorde haar niet. Toen ze ineens de naam Flip begon te roepen, kwam hij er prompt aanzetten. Vanaf dat moment was bijnaam een feit.

BetalenFlip Schoenen begon in 1965 met een Citroënbus vol schoeisel. Daarin reed Rien Eijkelenkamp door Enschede waar hij de schoenen aan huis verkocht. De adressen had hij van zijn vrouw, die in een meubelwinkel werkte. Meubelklanten konden ook schoenen betalen was de filosofie.

Dat hij in 1971 een winkeltje in de Walhofstraat begon, had te maken met het feit dat in die tijd het loonzakje werd afgeschaft. Arbeiders werden niet meer wekelijks contant betaald, maar maandelijks via de bank. Dat hield voor Flip in dat afrekenen een probleem begon te worden. Hij moest vaak na het leveren van de schoenen nog een paar maal naar dezelfde klant om zijn geld te krijgen.

VerhuizenDe winkel verhuisde nog enkele keren tot ze in 1975 op het huidige adres belandde. De schoenenwereld was vrij overzichtelijk in de begintijd. De prijzen liepen van 49,95 tot 69,95, afhankelijk van de maat. Hoe groter de schoen, hoe duurder. In de winkel stond een etagère vol met precies dezelfde rode schoenen in oplopende maat klaar. De neuzen waren eruit gesneden. Dit waren de pasvorm schoenen. Zo kon je snel zien wat de maat moest zijn. Maar het schrok sommige kinderen wel af: 'die schoenen wil ik niet!'

'Kauwgomballen winkel'Ze stonden bekend als de kauwgomballen winkel, dit vanwege de permanente aanwezigheid van een grote pot vrolijk gekleurd snoepgoed. En dat had weer te maken met de belangrijkste afnemers: kinderen. De zaak was al snel gespecialiseerd in kinderschoenen. Handige zet, kinderen hebben immers de eerste twaalf jaren van hun leven elk half jaar een grotere maat nodig. Na die tijd ook wel, maar dan willen ze meestal zelf op zoek.

Het regelmatig terugkeren voor grotere schoenen betekent dat ze de klanten leren kennen. Edwin en Annelies kennen veel kinderen bij naam. En het gebeurt nog regelmatig dat deze kinderen jaren later met hun eigen kroost naar Flip komen.

Op de toonbank staat ook anno 2018 nog steeds een pot kauwgomballen. En daarnaast een pot met spekkies. Maar Flip schoenen staat nu vooral bekend als de winkel met het piratenschip. Want tussen het schoenen kopen door kan er nog even flink worden gespeeld.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Annina Romita

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.