Enschede

Bewoners Laaresstraat zijn overlast straatgenoten zat

Bewoners aan de Laaresstraat zijn de overlast van hun straatgenoten in een oud, vervallen pand beu. Zij hopen dat de vroegere garage en de belendende panden waar nu een huiseigenaar kamers verhuurt zo snel mogelijk tegen de vlakte gaan.

396165 896364
Bewoners aan de Laaresstraat zijn de overlast van hun straatgenoten in een oud, vervallen pand beu. Zij hopen dat de vroegere garage en de belendende panden waar nu een huiseigenaar kamers verhuurt zo snel mogelijk tegen de vlakte gaan.Ze kijken er al niet meer raar van op in de Laaresstraat als er weer politiewagens met loeiende sirenes de straat inrijden. Dan weten de meesten wel hoe laat het is: het is weer hommeles in het pand, op nummer 13 en 15. De overlast is fors en bij hulpdiensten en de gemeente staat het pand ook met rood omcirkeld. Vechtpartijen, ramen die ingeslagen zijn, schuttingen die om worden getrapt en brandjes, alles is de revue al eens gepasseerd.

Het pand is één van de laatste overblijfselen van de vroegere Laaresstraat. De rest van de oude huizen heeft jaren geleden al plaatsgemaakt voor moderne stadswoningen. Een aantal ramen heeft de vele incidenten niet overleefd en volgens buurtgenoten weigert de pandeigenaar ze nog langer te vervangen. En dus zijn sommige ramen dichtgetimmerd met hout of is het glas er met plakband weer zo goed en zo kwaad als het gaat ingeplakt. Het geeft een desolate aanblik en dat is de buurt ook een doorn in het oog.

Begin 2017 ontstond er al een initiatief van bewoners om hun wijk veiliger te maken. Dat is voor een deel gelukt, maar de Laaresstraat blijft een probleemgeval. Vanuit de wijkcommissie Laares erkent voorzitter Pim van der Velde dat. âDe overlast is bij ons bekend, maar het enige dat wij kunnen doen is zaken doorgeven aan de wijkagent en de wijkregisseur en verder houdt het voor ons op.â

Altijd trammelantAnnie Drost woont er al 32 jaar. Ze was één van de eerste bewoners die in de nieuwe woningen trok. Ze kijkt vanuit haar keukenraam uit op het bewuste pand. âHet woongenot is me hier de laatste jaren wel vergaanâ, zegt de opmerkelijk kwieke 82-jarige. âAltijd trammelant en lawaai, het is daarbinnen niet pluis!â Zelf heeft ze twee jaar lang last gehad van een bewoner die nu bij het Leger des Heils verblijft. âHij stond altijd op mijn ramen te bonken. Dat ik naar buiten moest komen, maar daar had ik helemaal geen zin inâ, zegt Drost. âSoms was ik bang dat hij de ruiten zou inslaan. Ik heb meerdere keren de politie gebeld en dan werd het weer voor even rustig, maar ineens stond hij hier weer te schreeuwen. Hij had ook een grote, agressieve hond, waar iedereen bang voor was. Het is zelfs zover gegaan dat mijn kleindochter hem in de stad is tegengekomen en hem heeft aangesproken om mij met rust te laten.â

Een andere overbuurvrouw beaamt de woorden van mevrouw Drost. âIk woon hier sinds augustus met mijn kinderen en ik laat ze niet alleen de straat op gaan om te spelen. Ik kreeg deze woning aangeboden en was blij dat ik vanuit een andere stad kon terugkeren naar Enschede. Op het moment dat ik hier aan het klussen was zijn er een paar vervelende incidenten gebeurd, die mij wel even aan het twijfelen hebben gebracht of ik hier wel wilde wonen. Maar ik heb zulke lieve buren en we staan voor elkaar klaar als het nodig is. En dat is hier in de straat soms echt wel nodig.â

13 en 15Aanbellen bij nummer 13 of nummer 15 is amper mogelijk. Ook kloppen op de ramen heeft geen effect. De deur is dicht en blijft dicht. Behoefte aan aandacht is er blijkbaar niet. Deze week was de brandweer er nog op visite om de brandveiligheid van het pand te controleren, zo weet een buurman die net zijn hond uitlaat. Hij wil niet met zijn naam in de krant. âVoor je het weet liggen bij mij de ruiten er ook uitâ, zegt hij en wijst naar de dichtgespijkerde ramen. âZe zouden die mensen die er nu wonen een week lang op vakantie moeten sturen en dan dat hele zooitje met de grond gelijk moeten maken. Zijn we mooi van dat gajes af.â

De waslijst aan incidenten is lang. Vechtpartijen tussen huurders onderling en tussen bezoekers en huurders, brandstichting, feestjes tot diep in de nacht met lawaaioverlast, bedreiging van buurtgenoten, loslopende honden die de buurt vol poepen, papiercontainers die te vroeg aan straat staan, waardoor het papier door de straat waait. Sommige buurtbewoners durven hun kinderen niet alleen buiten te laten spelen.

Bekende geluidenHet zijn geluiden die bekend zijn bij de gemeente en de politie. âWe kennen het pand en er worden regelmatig controles uitgevoerd in het kader van het bouwbesluit en de brandveiligheid. Het CDA heeft zogenoemde artikel 35-vragen gesteld over wat er allemaal zou gebeuren aan incidenten. Maar het college is gebonden aan de regel om die vragen eerst te beantwoorden voor in de openbaarheid bepaalde vragen te beantwoordenâ, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De politie zegt dat de geluiden die het CDA heeft gehoord kloppen. âWe zijn op de hoogte van de situatie rond het pand en herkennen de overlast en de onrust. Bij meldingen acteren we proactief en daarbij werken we nauw samen met de gemeenteâ, aldus politiewoordvoerder Gerdine van Reen.

De pandeigenaar was niet bereikbaar voor commentaar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen