Enschede

Bewoners in Enschede zijn bang voor een 'nieuwe straat in hun straat'

Dat de oude Albert Heijn in Stadsveld dreigt te worden omgetoverd tot 27 studio's is onwenselijk. Daar zijn omwonenden, politici en gemeente het over eens. Maar het is te betwijfelen of er iets tegen te doen is.

356065 STER
Bewoners van de Thomas de Keyserstraat, Wethouder Nijhuisstraat en Adam Pijnackerstraat hebben bij politici hun zorgen geuit over het plan. De oude supermarkt en magazijn worden omgebouwd tot piepkleine woningen met keukenblok, douche en toilet.

Bang voor 'peeskamers'"We zijn bang dat hier mensen komen wonen die nergens anders kunnen wonen", zegt een buurtbewoonster. "Er is net genoeg plek voor een bed en een kast. Het lijken wel peeskamers." Omwonenden zijn bang voor situaties als ondermijning, prostitutie en drugsdeals in hun wijk.

Het magazijn achter de dertig appartementen tellende flat wordt deels gesloopt. De studio's worden dan gescheiden door een smalle steeg. Een andere buurtbewoner is verbaasd dat dit mogelijk is. "Er komt een nieuwe straat in onze straat."

Alles doen om tegen te houdenDe zorgen zijn groot, omdat onlangs een andere initiatiefnemer al een vergunning kreeg voor het verbouwen van twee winkelruimten op de hoek van dezelfde flat tot negen studio's. Op 8 juni zou in Enschede een verbod voor nieuwe studio's ingaan, maar op 7 juni kwam de vergunningaanvraag voor de 27 studio's binnen.

René Pruysers, project- en ontwikkelmanager bij de gemeente Enschede, heeft omwonenden uitgelegd dat het juridisch moeilijk om iets te ondernemen. Het pand heeft een woonbestemming. "Ik heb tegen de initiatiefnemer gezegd dat ik er alles aan zal doen om dit plan van tafel te halen."

'Wat is het volgende verbod?'D66-raadslid Vic van Dijk kaartte de situatie aan. Hij maakt zich zorgen om de ontwikkeling, maar is ook bang voor de toekomst. "We lijken steeds achter de feiten aan te lopen. Wat is het volgende verbod dat we moeten instellen?"

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Google Streetview

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.