Enschede

Betaald parkeren tot over de singel in Enschede?

Het parkeerbeleid van Enschede gaat op de schop. De uitwerking volgt pas later dit jaar, maar duidelijk is dat verregaande maatregelen niet worden geschuwd. Er wordt zelfs gedacht aan het uitbreiden van de parkeerzones tot buiten de singels.

429455 parkeren 6
Gratis parkeren in hartje stad wordt steeds moeilijker. Op enkele âverborgenâ parkeerplaatsen na is De Laares zo ongeveer de enige plek in Enschede waar op loopafstand van de binnenstad de auto kan worden neergezet zonder 3 euro per uur kwijt te zijn. In centrumbuurt Tattersall en het gebied tussen de Spelbergsweg en de Javastraat liep de parkeerdruk zelfs zo hoog op dat er al enige tijd een parkeerverbod geldt voor automobilisten zonder parkeervergunning.

De Laares
Maar zelfs in De Laares rukt de parkeerzone op. Afgelopen jaar zijn de Begoniastraat en de Minkmaatstraat (tot aan de Rozenstraat) voorzien van parkeerautomaten. In een enquête onder bewoners stemde een meerderheid van de adressen voor invoering van betaald parkeren. Met name op zaterdag is het dringen geblazen, maar ook doordeweeks hebben de gratis parkeerplekken gretig aftrek bij mensen die in de binnenstad werken.

Schaars
Op dit moment wordt betaald parkeren alleen ingevoerd als omwonenden daartoe besluiten, maar in de nabije toekomst kan dat veranderen. In de mobiliteitsvisie van Enschede, waarin de verkeersplannen worden ontvouwd, wordt alvast een voorzetje gegeven voor een uitbreiding van de zones. Beleidsadviseur Christian ter Braack van de gemeente bevestigt dat. âDe openbare ruimte in de binnenstad is schaars. Je zult je moeten afvragen: wil je die kostbare ruimte gebruiken voor het parkeren van blik of wil je er iets moois mee doen, zoals inrichten met groenstroken?â

A-zone
Ter Braack doelt op het straatparkeren in de zogeheten A-zone, direct om het stadserf. Onder meer de Oldenzaalsestraat en de Nijverheidstraat vallen hieronder. Om de ruimtelijke kwaliteit in de binnenstad te verhogen, wil de gemeente het liefst af van al die geparkeerde autoâs in het straatbeeld. Dat betekent automatisch ook iets voor de parkeerdruk. Bewoners en bezoekers van de binnenstad verplaatsen zich naar de parkeergarages in het centrum (die nu in het weekend al overvol zijn) en naar de omliggende woonwijken, en parkeren het liefst gratis. Daarmee verplaatst zich dus ook de parkeeroverlast.

âMisschien moeten we wel een nieuwe parkeergarage bouwen. En we moeten gaan nadenken over het uitbreiden van de parkeerzonesâ, zegt Christian ter Braack. Mogelijk reiken die âblauwe zonesâ straks zelfs tot over de singels.

Op enkele plekken is het overigens al zover. Delen van de Lasondersingel, Hogelandsingel en Varviksingel zijn nu al aan beide kanten van de straat voorzien van parkeerautomaten. In de toekomst zou parkeren langs de singels eventueel wel tegen een voordeliger tarief kunnen. Ook wordt gebruik van P+R-voorzieningen, zoals aan de Zuiderval, verder gestimuleerd. Voor een nieuwe ondergrondse parkeergarage, zoals Ter Braack die benoemt, heeft de gemeente het Stationsplein in gedachten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.