Luister
Kijk
Zoek
Nieuws
Enschede

Beleggers zien brood in betaalbare koopwoningen en jagen zo starters de stad uit

418251 646742

Particuliere beleggers zijn bezig met een inhaalslag in Enschede. De starter die op zoek is naar een betaalbare koopwoning heeft het nakijken, blijkt uit onderzoek.

In een razend tempo verdwijnt de starter uit Enschede. Kochten jongvolwassenen tot 35 jaar op zoek naar hun eerste huis negen jaar geleden nog 45 procent van alle te koop staande huizen, afgelopen jaar was hun aandeel gedaald tot een kwart. In geen enkele universiteitsstad in Nederland nam het aandeel door starters gekochte woningen zo snel af.

In absolute zin daalde het aantal panden gekocht door starters van 757 in 2008 tot slechts 369 vorig jaar. Dit blijkt uit data van het Kadaster, opgevraagd door De Twentsche Courant Tubantia en weekblad De Groene Amsterdammer in het kader van een onderzoek naar particuliere beleggers in studentensteden.

Anders dan in sommige andere universiteitssteden is het totaalaantal particuliere beleggers nog niet groot in Enschede. Zij bezitten, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), samen slechts 7 procent van de woningen in de stad. Dat is voor een studentenstad erg laag.

Inhaalslag

Wel zijn particuliere beleggers in Enschede bezig met een inhaalslag, blijkt uit de cijfers van het Kadaster. Een tiende van alle te koop staande huizen verdwijnt door toedoen van particuliere investeerders van de koopmarkt om weer op te duiken als huurwoning.

Deze particuliere beleggers zijn steeds vaker kleine investeerders met een dikke portemonnee, blijkt uit het rapport van het Kadaster. Het aandeel woningen van beleggers met drie tot vijftig panden neemt de laatste acht jaar toe, terwijl het aandeel van de allergrootste beleggers - vanaf vijftig panden - afneemt.

Uit het onderzoek van De Twentsche Courant Tubantia en De Groene Amsterdammer blijkt verder dat in Enschede vier grote particuliere beleggers meer dan vijftig panden op hun naam hebben staan. Het gaat om Frans Koenders uit Losser, Job Ouwersloot en z n vader (vof Ouwersloot) uit Enschede, Marinus Runneboom uit Bathmen en Pieter Bakker uit Groningen.

De gemeente Enschede bevestigt dat particuliere beleggers in de stad actief zijn, maar dat dat niet erg is gezien de sterke behoefte aan middeldure huurwoningen. De woningvoorraad in Enschede is dusdanig van opbouw, dat er voor starters nog voldoende betaalbare koopwoningen op de markt zijn , aldus woordvoerder Ruud Lutjenhuis.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip de redactie via [email protected] of bel één van onze redacties (zie contactpagina).