Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zelfcompassie-app helpt kankerpatiënten in heftige tijd na diagnose

Als iemand de diagnose kanker krijgt, komt er ontzettend veel op die persoon af. “Je zit in een sneltrein waarin je voortdurend met scans, onderzoeken en behandelingen te maken krijgt. Het is moeilijk om voor jezelf te zorgen”, ervoer Immy Morsink. Zij hielp mee een zelfcompassie-app te ontwikkelen. Die helpt je om een positief, warm en vriendelijk naar jezelf te kijken.

Meedoen

Onderzoekster Judith Austin van de Universiteit Twente is sinds 2018 bezig met de ontwikkeling van de app. Hij kan nu op grotere schaal worden gebruikt door mensen die het afgelopen jaar de diagnose kanker kregen. “Ze kunnen ‘m echt gebruiken. Tegelijkertijd kunnen de gebruikers bijdragen leveren aan de verdere ontwikkeling van onze app.”

Mensen die de app willen gebruiken kunnen zich aanmelden via www.compas-y.nl.

Handvat

“De app is een handvat voor een heel hectische periode na diagnose. We willen er voor zorgen dat mensen minder streng voor zichzelf zijn, want het is al moeilijk genoeg en dat ze stil kunnen staan bij hun emotionele toestand door deze ziekte”, geeft Austin aan.

Schermafbeelding 2021 11 01 om 15 57 34
Ex-kankerpatiënt Immy Morsink houdt positieve gevoelens over aan de app.
Beeld: Still 1Twente Vandaag

Rollercoaster

Dat is nodig ook, vult ex-kankerpatiënt Immy Morsink aan. Zij kwam in een soort rollercoaster terecht toen bij haar de diagnose kanker werd gesteld. “Ik was heel hard voor mezelf. Dit heb ik nu, maar ik moet door, ik moet beter worden. Je moet overleven, je hebt een jong kind dat van je afhankelijk is. Ik had een schuldgevoel naar m’n echtgenoot, familie en vrienden, omdat je er niet meer voor ze bent.”

Heftig

Onderzoekster Austin heeft als achtergrond de medische psychologie en weet wat het is om balans te zoeken tussen de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

“Het is heftig als je te horen krijgt dat je kanker hebt. Er komen allerlei emoties bij kijken. De zelfcompassietraining is gebaseerd op mensen die ervaringen hebben met kanker. De training kan helpen minder stress en angst te ervaren.

Emotiemeter

Immy had veel aan de ontspanningsoefeningen die ze via de app kreeg als weer een spannende periode aanbrak. Ook de vraag hoe het met je gaat, wordt in de app gesteld. “Dat is een goede manier om naar jezelf te kijken en daar zelf een antwoord op te geven.”

Judith wijst op het lichtpuntje dat elke dag tevoorschijn komt. “En als je er zelf niet op komt, zijn er inspiratievoorbeelden.”

Dan is er ook nog de emotiemeter: “Hoe voel je je op dit moment, de meter houdt mijn emotie bij. Dat heb je nodig. Ik hoop dat de gebruikers van de app houvast krijgen en dat ze zich ervan bewust worden dat je vooral jezelf niet moet vergeten”, aldus Immy.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.