Hengelo

'Praktische jongens en creatieve meiden geven technische sector boost'

Zeventig meiden uit het tweede leerjaar van het C.T. Stork College maakten donderdag onder de noemer 'Girlsday' kennis met verschillende technische opleidingen aan ROC van Twente in Hengelo. ROC-studenten en docenten sleepten de leerlingen mee de technische wereld in aan de hand van allerlei workshops op het gebied van onder meer ict, elektrotechniek, fietstechniek en bouwinfra.

'Groot succes'

Projectleider van Meiden in de Techniek, ROC-docente Natascha Prins, was na afloop dolenthousiast: "Ik denk dat we het een groot succes mogen noemen. We kregen ontzettend veel mooie reacties van de meisjes en sommigen gaven aan dat ze misschien tóch wel de techniek in gaan, hoewel ze in eerste instantie een andere opleiding op het oog hadden. Dat is ons doel."

Creatief en probleemoplossend

Door het flinke tekort aan vakmensen in de techniek is deze eerste Girlsday georganiseerd. Men zoekt niet alleen jongens, maar ook meisjes, vertelt Prins: "We zien toch vaak dat meiden achterblijven in de techniek, terwijl ze juist hard nodig zijn. Meiden zijn creatief en probleemoplossend en als je hen laat samenwerken met meer praktisch ingestelde jongens dan komt er nog veel meer uit. Een kwestie van 1 plus 1 is 3. Op dit moment is maar 13 procent van alle studenten die hier een technische studie volgen een meisje. Ik hoop dat dat percentage de komende jaren richting de twintig gaat."

icon_main_info_white_glyph

Wat vinden de workshopgevers?

Studente Mirelle (workshop ict)

'We hebben de leerlingen geleerd hoe ze ledstrips kunnen programmeren en hoe ze muziek kunnen maken met bananen. Ik zit nu in het laatste jaar van de opleiding en ik word zelf heel erg enthousiast van mijn opleiding en ik hoop anderen te inspireren om ook deze opleiding te doen.'

Studente Dilara (laboratoriumworkshop)

'Bij onze workshop leren ze het DNA uit een kiwi te isoleren. De opleiding is heel breed en je kunt er alle kanten mee op. Zo kun je er mee aan de slag in het ziekenhuis, wat veel meisjes aanspreekt.'

Uitbreiden

Het was donderdag de eerste editie van Girlsday op ROC van Twente, maar de plannen om uit te breiden zijn er al. "We zouden het graag willen uitrollen in de regio, zodat we steeds meer meiden kunnen inspireren om de techniek in te gaan. April volgend jaar willen we in elk geval de tweede editie houden op ROC van Twente voor de eerstejaars van het voortgezet onderwijs."

Girlsday Trudy Vos heet leerlingen welkom ROC van Twente
Trudy Vos, lid van het College van Bestuur van ROC van Twente, heet de leerlingen welkom. © ROC van Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.