Hengelo

Nijverbij voor Henk Poort, Hengeloër met het hart op de goede plaats

Henk Poort is vanmiddag onderscheiden met het Stadscompliment De Nijverbij. De Hengeloër is de oprichter en het gezicht van de Stichting Twente Hart Safe. Poort kreeg De Nijverbij opgespeld door wethouder Bas van Wakeren. De reden: na veertien jaar treedt hij terug uit het bestuur vanwege zijn afnemende gezondheid gecombineerd met de toegenomen hoeveelheid werk.

Henk Poort FOTO Marcus Siebes RTV Oost
Henk Poort is de oprichter en het gezicht van de Stichting Twente Hart Safe. © Marcus Siebes / RTV Oost

Drie keer een hartstilstand

Henk Poort (61) is de oprichter van zowel de Stichting Twente Hart Safe (2007) als de Stichting Reanimatie- en AED-opleidingen Twente (2010). Hij is zelf in 2006 drie keer getroffen door een hartstilstand. Dankzij adequaat handelen van bekenden en met behulp van een AED heeft hij het overleefd. Deze levensveranderende gebeurtenis was voor Poort de aanleiding om op 4 mei 2007 de Stichting Twente Hart Safe op te richten, met als doel om zo veel mogelijk Twentenaren met een hartstilstand het leven te redden.

Fijnmazig netwerk van openbare AED’s

Vanaf 2007 werkte Poort dag en nacht om zijn droom waar te maken: het realiseren van een fijnmazig netwerk van openbare AED’s in stedelijke en niet-stedelijke gebieden in Twente. En het opleiden van zo veel mogelijk Twentenaren in de kunst van het reanimeren met behulp van een AED. Tot op de dag van vandaag zet hij zich in voor beide stichtingen. Hij beheert en controleert de door de stichting uitgezette AED’s, organiseert de reanimatieopleidingen, beheert het cursusmateriaal en spoort gemeenten en inwoners aan om samen het netwerk van hulpverleners te verdichten.

2.500 Twentenaren geschoold

Door zijn gedrevenheid hebben de stichtingen een belangrijke bijdrage geleverd aan het 'hartveiliger' maken van Twente en worden jaarlijks zo'n 2.500 Twentenaren geschoold en bijgeschoold in de reanimatievaardigheden.

Poort stopt als bestuurslid, maar blijft wel betrokken bij zijn twee stichtingen. Hij treedt nu toe tot de Raad van Commissarissen en hij zal zich blijven bezighouden met het uitbreiden en onderhouden van het AED-netwerk.

Henk Poort en Bas van Wakeren Nijverbij FOTO GEMEENTE HENGELO
Henk Poort (links) heeft zojuist De Nijverbij overhandigd gekregen van wethouder Bas van Wakeren. © Anja van der Ham / Gemeente Hengelo

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.