Eikenprocessierups

Minder overlast van jeukrups in Hengelo door kou en gerichte bestrijding

De overlast van de eikenprocessierups was dit jaar minder dan voorgaande jaren. Dat meldt de gemeente Hengelo. Volgens de gemeente kwam dit onder andere door de gerichte bestrijding van het ongedierte en het wisselvallige weer.

Eikenprocessierups
Door de gerichte bestrijding van het ongedierte en de wisselende weersomstandigheden waren er minder eikenprocessierupsen. © Henk ten Harkel / 1Twente

Gildebor

Het aantal meldingen is volgens het gemeentebestuur flink gedaald. De laatste twee jaar zat het aantal meldingen ruim boven de tweeduizend per jaar. Dit jaar stond de teller op 500 meldingen. Groenbedrijf Gildebor heeft alle ruim 15 duizend eiken behandeld met aaltjes, microscopische diertjes die de rupsen opeten voor ze hinder kunnen veroorzaken.

Slecht weer

Ook de weersomstandigheden hebben hun effect gehad op de hoeveelheid beestjes. “Begin april kwamen de rupsen na enkele uitzonderlijk warme dagen uit hun eitjes. Direct daarop volgde een zeer koude periode met vorst en sneeuw”, zegt een gemeentewoordvoerder. "De processierupsen waren eenvoudigweg niet opgewassen tegen de kou.

Straatverlichting dimmen

Voor volgend jaar wil de gemeente Hengelo op dezelfde voet verder. Ook worden er nieuwe technieken uitgeprobeerd. Zo worden bepaalde straatlantaarns gedimd om overlast te voorkomen: “De vlinders van de eikenprocessierups worden aangetrokken door verlichting. Veel eitjes worden dan ook gelegd in eiken die in de buurt van lichtmasten staan. Door de verlichting in de avonden te dimmen, verleiden we de vlinders ergens anders hun eitjes te gaan leggen. Ergens waar het voor minder overlast zorgt", zegt coördinator Maico Oude Lenferink van Gildebor.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.