Hengelo
Cultuur

Zaterdag gaan de lichten uit in Hengelo

Bij veel winkel- en bedrijfspanden in Hengelo branden 's nachts onnodig veel lampen. Nederland behoort tot één van de meest verlichte landen van de wereld. Da's niet goed voor mens en milieu. Dit weekend wordt er met de Nacht van de Nacht landelijk aandacht gevraagd voor energieverspilling en lichthinder. Tijs Jagers van Facebookplatform Hengelo Helemaal Stil? houdt in het kader hiervan samen met de Natuur- en Milieuraad Hengelo verschillende activiteiten.

Nacht van de Nacht is een landelijk initiatief dat aandacht vraagt voor lichtoverlast en verspilling van energie. Dat Nederland één van de meest verlichte landen van de wereld is zorgt voor allerlei problemen. “Naast energieverspilling heeft licht een negatieve invloed op allerlei planten en dieren”, zegt Tijs Jagers van ‘Hengelo Helemaal Stil?’. Zaterdagnacht worden in heel Hengelo duizenden lampen uitgeschakeld.

Nachtfotografie

Een van de activiteiten zaterdag is een nachtfotografieworkshop. Jagers: “We houden de workshops op het sportveld bij Sportpark Driene. Het is hier erg donker en dus uitermate geschikt voor avondfotografie.” Het was eerst de bedoeling dat de workshops in het Hazemeijercomplex gehouden zouden worden, maar door de noodopvang van 100 vluchtelingen hier kon dit niet doorgaan. “Topfotograaf Wim van der Geest gaat een workshop nachtfotografie geven en Remco Ditmar geeft een workshop over light painting, een soort van schilderen met licht op foto's. Erg leuk!", aldus Jagers. Ook houdt Muziekschool Oyfo een pianoconcert in het donker.

Bewustwording

De verlichting gaat zaterdag uit, maar zondag branden de lampen weer. Heeft zo'n actie dan eigenlijk wel nut? Jagers: “De gemeente Hengelo kiest ervoor bewustwording te creëren door aan dit soort evenementen mee te doen. Zo hebben de Nacht van de Nacht en Earth Hour absoluut nut.”

icon_main_info_white_glyph

Earth Hour?

Tijdens Earth Hour doen we wereldwijd één uur het licht uit om aandacht te vragen voor de kwetsbare natuur op aarde. Volgend jaar is Earth Hour op zaterdag 26 maart. Miljoenen mensen in meer dan 190 landen doen mee.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.