Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Teleurgestelde UT-professoren grijpen naast EU-miljarden

392712 download 36

De professoren Albert van den Berg en Stefano Stramigioli van de Universiteit Twente krijgen geen miljard euro voor hun projecten voor een efficiëntere gezondheidszorg en robotisering. Ze zijn teleurgesteld, maar blijven naar financiële middelen zoeken.

De Europese Unie koos zes andere projecten die nu een miljoen krijgen om hun plannen verder uit te werken. Van den Berg kondigt via website Utoday.nl aan dat hij op eigen kracht wil proberen ook een miljoen bijeen te brengen. Lukt dat, dan wil de hoogleraar alsnog aanhaken en meedingen naar het miljard dat begin 2020 beschikbaar komt voor één of twee projecten uit Europa.

Positieve reacties
De positieve reacties op zijn onderzoeksvoorstel van onder meer bedrijven als Philips, Siemens en Bosch sterken hem in zijn missie. Het project EU Health waar de professor mee bezig is, draait erom dat iedere mens een digitaal virtueel maatje krijgt, die helpt met een gezondere levensstijl.

Het maatje is feitelijk een digitale verzamelbak van allerlei data over het menselijk lichaam. Het bevat persoonlijke medische gegevens die via draagbare sensoren, implantaten, genetische informatie en organ-on-a-chip technologie beschikbaar is.

Kunstmatige intelligentie
Daarnaast zitten ook kenmerken van ziekten als kanker, diabetes en obesitas in het virtuele model. Met hulp van kunstmatige intelligentie, geeft de digitale tweeling de drager adviezen om ziekten te diagnosticeren, behandelen en voorkomen. Wat we bouwen wordt een soort engel op de schouder , zei Van den Berg er eerder over. Hij wees erop dat 80 procent van de huidige ziektekosten te voorkomen zijn, door een minder reactieve en meer preventieve gezondheidszorg.

Hoofdrol
Het project Robotics Flagships van professor Stefano Stramigioli heeft tot doel een internationaal consortium samen te stellen van meer dan 800 wetenschappers. Economen, biologen, juristen, robotici en anderen brengen technologische stappen in kaart die nodig zijn voor een samenleving van de toekomst. Hierin spelen robots een hoofdrol.

Stramigioli gelooft dat slimme robots in de toekomst onderwijs verzorgen, producten maken, gezondheidszorg bieden en administratieve taken uitvoeren. In sommige gevallen zelfs beter dan mensen. Een nieuwe generatie robots is nodig. Machines die betrouwbaar, veilig, economisch verantwoord, slim en efficiënt zijn. Robots die mensen beter begrijpen dan de huidige en ook beter met hen communiceren dan nu gebeurt.

Ook Stramigioli wil verder met zijn plannen en bezint zich op de manier waarop dat vorm te geven.


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.