Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Drentse Vereniging Enschede: €˜Drenthe in Twente, 't is niet meer €™

394062 438229

Ze kwamen een eeuw geleden massaal deze kant op. Gelokt door de droom van een beter bestaan in Twente. De band van al die Drenten met het land van Bartje bleef en was 60 jaar lang zichtbaar in de Drentse Vereniging Enschede. Eind februari heft de club zichzelf op. Onze kinderen hebben er niets meer mee.

De karakteristieke lange ee's en oo's, maar ook het afknijpen van de laatste lettergreep - de tongval is na al die jaren onmiskenbaar Twents Drents geworden. Of spreken ze Drents Twents? Ach, wat maakt het uut , mijmert Ep Kuipers (86). Het is allebei Nedersaksisch.

Jong stel
Samen met echtgenote Alie (84) kwam hij in 1958 als twintiger naar Enschede. Een jong stel uit Dalen, zuidoost-Drenthe, dat neerstreek in Twente omdat het uitzicht op 'vast' werk in het Drentse veen nihil was. In Kuipers' geval lonkte in Enschede een veilige en dus goede baan-voor-het-leven als postbode bij de toenmalige PTT. Eenmaal verhuisd naar hun nieuwe woonplaats werden ze nog in hetzelfde jaar lid van de destijds net opgerichte Drentse Vereniging Enschede. Je zocht elkaar als Drenten toch op , zegt Alie Kuipers.

Vertwentsen
Dat deden in de hoogtijdagen van de textielindustrie zovelen. Geboren Groningers, Friezen en dus Drenten die nodig waren in de talrijke fabrieken - textiel, metaal - die met name Enschede, Hengelo en Almelo toen nog telden. Noorderlingen die in de loop der tijd 'vertwentsten'. Maar hun aanwezigheid bleef ondanks het geruisloze opgaan in de Twentse samenleving toch zichtbaar.

Drents stempel

Dat was ook het geval in Enschede. De wijk Pathmos kende straten die doorgingen voor de Drentse buurt, omdat er veelal arbeiders uit de veenkoloniën woonachtig waren. En voetbalclub UDI droeg lange tijd een Drents stempel. Zozeer, dat de naam vaak als Uitsluitend Drentse Inwoners werd uitgelegd. En er was natuurlijk de Drentse Vereniging Enschede.

Bingo
Gezelligheid en af en toe bij elkaar komen, daar ging het om , zegt Ep Kuipers over het bestaan van de vereniging. Die telde op het hoogtepunt zo'n vierhonderd leden, die regelmatig bij elkaar kwamen in zaaltjes als De Vluchte en Vrieler voor een avondje bingo, toneelspelen of een partijtje kienen. Op mooie dagen trokken ze er voor een fietstocht door het Twentse land op uit. En met de Groningse en Friese verengingen gingen we ook wel eens klootschieten , herinnert Kuipers zich. Die verbondenheid was er aanvankelijk wel, maar is na verloop van tijd verdwenen.

Decennia later zijn er nog iets meer dan honderd leden over bij de Drentse Vereniging Enschede. De getrouwen zijn van Drentse én Twentse komaf. Ik ben inmiddels 37 jaar lid en zo Enschedees als maar kan , zegt Albert Dijkmann (74). Het is door mijn buurman, een geboren Drent, dat ik bij de vereniging betrokken ben geraakt. Hij nodigde me uit voor een avondje toneel. Dat was heel gezellig, waarna ik nooit meer bij de vereniging ben weggeweest.

Minderheid
Zo zijn er veel meer , zegt Alie Kuipers. Ik denk dat als je op een avond vraagt wie er allemaal echt uit Drenthe komt, dus wie er is geboren, een minderheid de hand opsteekt. Dijkmann weet inmiddels dat mensen uit Drenthe en Twente zich goed verstaan. Ze zijn allebei nuchter en bescheiden, een beetje teruggetrokken. Dat delen we wel.

Wennen
Toch zijn er ook verschillen, is de ervaring van Alie Kuipers. Tijdens fietstochten moest ik er in het begin wel aan wennen dat mensen elkaar hier niet groetten. In Drenthe, althans waar bij vandaan komen, is dat vaste prik. En groet je. Zo van: 'moi'. Dat kwam ik hier nooit tegen.

Einde
De vereniging stopt er nu mee. Aanleiding voor het einde is het feit er geen bestuursleden meer zijn te vinden. Kuipers: Mensen willen niet meer. De leden zijn er nog wel, ook al zijn we flink kleiner geworden. Ergens begrijp ik dat ook wel. Onze kinderen hebben niks met de Drentse vereniging. Ze moesten in het begin mee omdat ze nog klein waren, maar hebben nu hun eigen bezigheden. En dat is maar goed ook.

Zoektocht

Nu de zoektocht naar nieuwe bestuurders op niets is uitgelopen, rest de vereniging niets anders dan de opheffing. Kuipers: Wat moeten we dan? Dit zie je in allerlei plaatsen, overal zijn Drentse verenigingen er al mee opgehouden. Ik denk dat er van de twintig nog zeven over zijn. De Drentendag stopt ook nog eens , zegt Kuipers over het einde van de traditionele ontmoetingsdag voor Drentse verenigingen.

Eigen
Het is niet anders. Het echtpaar Kuipers en Albert Dijkmann bezien de naderende opheffing van hun vereniging op 21 februari met de nuchterheid die de Drent en de Twent eigen is. Het is mooi geweest.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.