Enschede

Collectief winkelverbod voor veelplegers in Enschedese binnenstad

De rechter stak er eerder een stokje voor, maar Enschede voert nu, in iets aangepaste vorm, opnieuw een collectief winkelverbod voor de binnenstad in.

394176 download 43
Winkeliers in het centrum leggen vanaf vrijdag een databank aan met foto's en gegevens van dieven die zijn betrapt. Als ze in herhaling vallen, mogen ze een jaar lang de deelnemende winkels niet bezoeken. Dat geldt in eerste instantie voor de winkels in De Klanderij, Twentectorens en aan het Van Heekplein. De maatregel wordt daarna uitgerold naar andere winkelgebieden.

Herhaling
Daarmee gaat het collectief winkelverbod in Enschede op herhaling. Zo'n tien jaar geleden werd op vergelijkbare wijze al geprobeerd veelplegers een halt toe te roepen. Het middel werd veelvuldig toegepast.

Het landelijke initiatief, waaraan destijds alleen al in Enschede 480 winkeliers deelnamen, strandde echter na een gerechtelijke uitspraak. Het gebruik van door de politie verstrekte foto's van winkeldieven, vond in de ogen van de rechter geen genade.

Kritiek
âDie oordeelde dat de politie als publieke organisatie op de stoel van een private partij ging zitten. Want het is in de redenatie van de rechter een aangelegenheid van de ondernemersâ, aldus Martijn Wildeboer.

De 46-jarige Enschedeër is adviseur veilig ondernemen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV). Door een gewijzigde opzet van het collectief winkelverbod wordt volgens Wildeboer aan de kritiek van de rechter tegemoet gekomen.

Site
De winkeliers beheren nu zelf een speciale website met een overzicht van veelplegers. âDaarvoor kunnen ze bijvoorbeeld gebruik maken van een afbeelding van camera-opnames in hun winkel. Als een dief vaker wordt betrapt, wordt hem of haar de toegang tot de aangesloten winkels ontzegd. Als betrokkene zich daar niet aan houdt, kan de politie ingrijpen omdat er dan sprake is van huisvredebreuk.â

Sticker
De deelnemende winkeliers zijn zichtbaar door een sticker op de pui. Bij wijze van aftrap van het collectief winkelverbod in het centrum, wordt het eerste exemplaar vrijdag door burgemeester Onno van Veldhuizen uitgereikt in De Klanderij. Overigens zijn ondernemers in winkelcentrum Zuid al eerder overgegaan tot zo'n maatregel. Daar helpt het veelplegers buiten de deur te houden, aldus Wildeboer.

Toename
De ondernemers in de binnenstad hebben eveneens behoefte aan meer mogelijkheden winkeldieven aan te pakken. Hoewel Wildeboer niet over precieze gegevens beschikt, is de algemene indruk dat het aantal winkeldiefstallen toeneemt. â

Het Enschedese centrum oefent een grote aantrekkingskracht uit op consumenten. Dat is mooi voor de ondernemers, maar de keerzijde is dat er ook meer mensen naar de stad komen met minder goede bedoelingen.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.