Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

MST scoort met griepprik hoger dan landelijk gemiddeld

394449 888541 2

Ziekenhuis MST heeft een bovengemiddeld aantal medewerkers dat zich heeft laten vaccineren tegen griep. Een derde van het personeel gaf gehoor aan de oproep, ten opzichte van 24 procent landelijk gemiddeld.

We zijn hier heel trots op , zegt woordvoerder Selma Hoekstra van het ziekenhuis. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen maakt bekend dat dankzij de landelijke griepcampagne het ziekenhuispersoneel dat zich laat vaccineren is verdubbeld.

Noodzaak
Nu is dat 24 procent. In 2017 was het maar 13 procent. MST zat in 2016 al op 25 procent, nadat ze de noodzaak van de griepprik onder haar medewerkers intensief onder de aandacht bracht. Op een manier die hier en daar niet onomstreden was. De boodschap hierbij was dat de prik ook bij kerngezonde mensen belangrijk is, omdat ze zichzelf, elkaar en kwetsbare patiënten beschermen.

Het effect bleef niet uit. De vaccinatiegraad steeg van 6 procent in 2012, naar 25 procent in 2016 en nu 33 procent. Ziekenhuis ZGT met vestigingen in Hengelo en Almelo boekte ook bijna een verdubbeling. Vorig jaar was circa 20 procent van het personeel geprikt, tegenover zo n tien procent in 2017.

Dat is debet aan de landelijke campagne, maar ook aan het feit dat we zelf extra aandacht aan het thema hebben besteed. We blijven dat doen, omdat de indruk bestaat dat het percentage verder omhoog kan , aldus woordvoerder Mark Timmers.

Uitval personeel

Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk dringt ook aan bij haar medewerkers om mee te doen met de vaccinatieactie. Het griepseizoen van 2017/18 was ongekend fel en lang. Het leidde overal in Nederland tot uitval van personeel en tot het opschorten van de planbare zorg. In SKB was in 2018 15 procent van de medewerkers ingeënt.

Dat was bijna een verdubbeling in vergelijking met het jaar daarvoor. In oktober 2018 lanceerde de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, samen met de academische ziekenhuizen (NFU), de organisatie van medisch specialisten (FMS) en verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) de campagne voorkomgriep.nl. Daarbij werden de instellingen ondersteund met uitvoerig campagnemateriaal.

Gratis
Het vaccin werd gratis en actief aangeboden op momenten dat het personeel goed uitkwam. Het inzetten van flexibele prikkers en uitleg over de werkzaamheid van het vaccin droegen volgens de NVZ bij aan het succes van de actie. Bij 97 procent van de ziekenhuizen nam de vaccinatiegraad toe. In 37 procent van deze instellingen was zelfs sprake van meer dan een verdubbeling van de deelname.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.