Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Toekomstige bewoners willen van Delistraat €˜Groenste straat van Overijssel €™ maken

395883 896329

Twee toekomstige bewoonsters van de Delistraat zetten zich in om van de nieuwbouwwijk t Getfert een water-en natuurvriendelijke buurt te maken. Hun initiatief dingt mee naar de titel Groenste straat van Overijssel.

Groene Getfert Tuintjes. Onder die noemer hebben toekomstig bewoonsters Judith van Veenendaal (34) en Anieke Kranenburg (25) het voortouw genomen om de nieuwbouwwijk t Getfert zo groen mogelijk te maken, met bijzondere aandacht voor de waterhuishouding. Dus geen volledig betegelde achtertuinen, wel regentonnen en beplanting die aantrekkelijk is voor vlinders, egels, insecten en vogels. En wellicht groenstroken met een wadi in het verbindingsstraatje tussen de Delistraat en de Wooldriksweg, als extra waterberging voor de buurt.

Het initiatief van Judith en Anieke is een van de veertien die in de race zijn voor de titel Groenste straat van Overijssel. Hiervoor zijn veertien straten uit veertien gemeenten door de provincie geselecteerd. De deelnemers waren woensdag voor het eerst bijeen in Nijverdal, waar ze van de provincie een begeleider kregen toegewezen die hen helpt bij het uitwerken van hun ideeën tot een concreet plan. In drie categorieën is 20.000 euro te verdienen: klimaatbestendigheid, biodiversiteit en kindvriendelijkheid. Het geld is bestemd voor het realiseren van de plannen.

De deelname uit Enschede valt volgens de vrouwen op omdat het gaat om sociale huurwoningen. Sociale huurwoningen hebben een relatief grote doorloop , stelt Anieke Kranenburg. Huurders zijn doorgaans minder betrokken bij de inrichting van hun wijk dan woningeigenaren, omdat zij vaak over een aantal jaren toch weer weg gaan. Daarnaast is in een wijk in het centrum van de stad de ruimte beperkt.

Judith en Anieke leerden elkaar kennen tijdens een informatiebijeenkomst van de eigenaar van hun woningen, corporatie De Woonplaats. Ze hadden meteen een klik met hun ideeën over een groene woonomgeving. Iedereen krijgt warmtepompen en zonnepanelen, we hebben geen gas. Het zou zo jammer zijn als dan de achtertuinen allemaal vol gelegd zouden worden met tegels, met grote kans op wateroverlast, zeker bij zware regenval. Op verschillende vervolgbijeenkomsten deden ze hun verhaal om ook andere bewoners enthousiast te krijgen. En we hebben het erover in de whatsappgroep en op Facebook en Instagram.

Slimme schuttingDe Woonplaats staat positief tegenover hun plannen, maar niet alle bewoners reageerden meteen enthousiast. Ik heb al tegels en een schutting besteld , Ik heb geen tijd/geen zin in tuinieren . Eerst het huis, aan de tuin denken we nog niet . Ze begrijpen het wel. Een aanzienlijk deel van de bewoners keert terug naar de wijk die oorspronkelijk erg versteend was. Het is de uitdaging om de opvattingen te verenigen van bewoners die die verstening gewend zijn, en mensen die daar een andere kijk op hebben. Een slimme schutting, die niet helemaal tot op de grond loopt, dat maakt al veel verschil. Die biedt nog ruimte voor planten en egels. En je hoeft je tuin ook niet helemaal vol met planten te zetten, als het maar niet helemaal betegeld is. Of je gebruikt waterdoorlatende tegels.

Het feit dat de nieuwe wijk nog in aanbouw is biedt bijzondere kansen, zegt het tweetal. Het is nu nog mogelijk om de woonomgeving anders in te richten dan de ontwerpen die er nu liggen, met meer groen. Daarvoor is wel de medewerking nodig van de gemeente, als verantwoordelijke voor de openbare ruimte. De begeleider van de provincie gaat ons daar bij helpen.

Welkoop
Ze hebben zelf al de nodige stappen ondernomen. We hebben onder meer contact gehad met Welkoop, hier in Enschede. Die staat welwillend tegenover ons initiatief omdat dat bijdraagt aan het leefbaar houden van onze stad. Ze willen ons graag helpen. Bijvoorbeeld met een actie van vriendelijk geprijsde regentonnen, of bewoners adviseren over graszaad.

Verder hebben ze het waterschap benaderd met het verzoek om mee te denken. Dat kwam meteen met de tip om imkers te vragen welke planten veel bijen trekken. Het is voor het waterschap best nieuw, een bewonersinitiatief.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.