Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Celstraf na strooptocht in Media Markt Enschede en Hengelo

395992 358882 358326 355212 352255 politie jas NIEUW1 203 1 1 9

Mario von B. (38) is veroordeeld tot drie maanden cel, plus drie maanden voorwaardelijk. De Duitser lichtte Media Markt op door gegoochel met prijsstickers en barcodes.

Zijn werkwijze was simpel. Mario von B. plakte prijsstickers en barcodes van goedkope apparaten op duurdere toestellen. Volgens de officier van justitie paste hij die wisseltruc zeven keer toe, bij een Media Markt in Hengelo, in Enschede en in Apeldoorn.

Het Openbaar Ministerie meent dat de Duitser 1100 euro betaalde voor prijzige drones, een soundbar en een stofzuiger. De werkelijke winkelwaarde: 8600 euro.

Attente medewerker
De zaak kwam op 3 februari 2018 aan het licht, in de Hengelose vestiging van de keten aan het plein Westermaat. Een attente medewerker van Media Markt zag een man met een dure drone, waarop een lagere prijs was geplakt. De 'koper', ook een Duitser, werd aangehouden. Hij bleek een goeie bekende van Mario von B. Deze werd bij andere oplichtingspraktijken herkend van camerabeelden.

Hij reed met zijn vader in de Mercedes vanuit Duitsland naar oost-Nederland. Ondanks scherpe vragen bleef duister waarom de half afgekeurde Von B. juist hier toesloeg.

Omdat niet alleen Von B. deze criminele tactiek voerde vond rechter Aty Ellenbroek vijf van de zeven zaken bewezen. Hij werd vrijgesproken van misstappen in Enschede. Waar de aanklaagster zes maanden cel voor de 'strooptocht aan oplichtingen' eiste, halveerde de rechter de straf.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.