Hengelo
Cultuur

Kindervriend Kaatje Kopstand krijgt eigen boek en theatershow

Karin Emmerink speelt al 15 jaar met groot succes de rol van Kaatje Kopstand in het jaarlijkse Sinterklaastoneel in het Bornse Kulturhus, vorig jaar was er dankzij corona zelfs een heuse film en nu is Kaatje er zelfs op papier. De Hengelose zette een avontuur van Kaatje op schrift en gaat met dat verhaal vervolgens ook de theaters in.

Karin emmerink eddy van der schouw Kaatje Kopstand FOTO JE LEUKSTE FOTO
Karin Emmerink en Eddy van der Schouw met hun gezamenlijke product, het boek 'Kaatje Kopstand heeft geluk’ © Je Leukste Foto

Duizenden kinderen

Het moeten door de jaren heen vele duizenden kinderen zijn geweest die Kaatje Kopstand van de Sinterklaasvoorstellingen leerden kennen. En altijd met Kareltje ‘Kweeniet’ aan haar zijde. In het 10 hoofstukken tellende voorleesboek met illustraties van Eddy van der Schouw uit Enschede beleeft Kaatje weer de meest wonderbaarlijke avonturen.

icon_main_quote_red_glyph

"Voor Kaatje Kopstand zijn alle mensen hetzelfde. Want er spelen ook mensen met een beperking mee in de voorstellingen.”

Karin Emmerink

'Het kwam er nooit van'

"Een voorleesboek over Kaatje Kopstand zit al heel lang in mijn hoofd. Het kwam er alleen nooit van. Door corona zaten we met z’n allen lange tijd thuis. Gelukkig hebben we vorig jaar de Sinterklaasfilm kunnen maken. Daarnaast was er tijd over voor het schrijven van dit kinderboek.”

icon_main_info_white_glyph

Mini-voorstellingen

De boeklancering van ‘Kaatje Kopstand heeft geluk’ zal gepaard gaan met gratis mini-voorstellingen, waarvan de eerste op 3 november bij Boekhandel Broekhuis in Hengelo zal zijn. Een week eerder al, op donderdag 28 oktober, verschijnt het eerste voorleesboek van de Hengelose schrijfster en theatermaker. De presentatie is bij de twee vestigingen van Boekhandel Broekhuis in Hengelo (woensdag 3 november) en Almelo (woensdag 10 november).

Mensen met een verstandelijke beperking

Karin Emmerink is werkzaam voor het bureau evenementen van Aveleijn, de zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Typetje Kaatje Kopstand zag het levenslicht toen de Hengelose in 2004 op de zolder van een basisschool het lichtblauw gekleurde verkleedpakje met bijpassend mutsje in een grote koffer aantrof. "Daar moet je wat mee doen", grapte de toenmalige directeur.

Kleine Kunst

Karin nu: "Ik heb het meegenomen en niet veel later stonden we met vier meiden iedere zaterdag als K4 in de Kleine Kunst kindertjes en hun ouders te vermaken. In 2005 speelden we met de theatergroep van Aveleijn onze eerste Sinterklaasvoorstelling. Het project groeide in het Kulturhus uit tot zo’n 20 uitvoeringen in een week voor basisschoolkinderen en cliënten met en zonder zorgvraag. Voor Kaatje Kopstand zijn immers alle kinderen hetzelfde; alle mensen eigenlijk. Want er spelen ook mensen met een beperking mee in de voorstellingen.”

icon_main_info_white_glyph

Verhaal in notedop

In ‘Kaatje Kopstand heeft geluk’ is Kaatje de dochter van een circusdirecteur en ze woont met haar vader en moeder in een circuswagen in Pargimikoland, een land hier ver vandaan. "Hoe ik daar bij kom? Gewoon op je kop gaan staan. Kaatje krijgt de beste ideeën als ze de wereld op z’n kop ziet, zegt ze immers zelf.”

Eddy van der Schouw

Over illustrator Eddy van der Schouw is Karin één en al lof: "We kennen elkaar al heel lang. Eddy is zo’n veelzijdige kunstenaar; een alleskunner. Ik dacht: wat zou het mooi zijn als hij de tekeningen bij de verhaaltjes wil maken. Tegelijkertijd begin je met hem ook wel ergens aan. Eddy is superkritisch en legt de lat altijd hoog. Daar hou ik wel van. Het leidt vaak tot goede discussies op creatief niveau. En daardoor kom je samen tot iets moois.”

icon_main_quote_red_glyph

"Kaatje krijgt de beste ideeën als ze de wereld op de kop ziet."

Karin Emmerink

1Twente Vandaag

Op dinsdag 2 november is Karin om 4 uur te gast bij de dagelijkse nieuwsshow 1Twente Vandaag.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.