Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

UT-onderzoeker maakt zich zorgen: €˜Google is van invloed op de democratie €™

396312 andreas

Andreas Peter is onderzoeker aan de Universiteit Twente, deskundig op het snijvlak van onlineprivacy en -veiligheid. Over de datahonger van Google maakt hij zich zorgen: Ze zijn extreem slim, en ook te machtig. Geen enkele organisatie zou zoveel informatie moeten bezitten.

Geweldige diensten, extreem slim, zeer nuttig: de superlatieven vliegen je soms om de oren als Dr. Andreas Peter over Google praat. Maar er klinkt deze middag ook een duidelijk tegengeluid in het kantoor van de onderzoeker Security & Privacy Engineering aan de Universiteit Twente. Google weet zóveel van ons ¦ Dat is echt een potentiële ramp.

Eigenlijk is Google geen techontwikkelaar maar een advertentiebedrijf, zegt Peter, expert op het gebied van onlineprivacy en -veiligheid. Het bedrijf maakt veruit de meeste winst met het aanbieden van persoonlijke advertenties. Maar om dat te kunnen doen moeten ze het beste profiel over jou kunnen maken, en daarvoor hebben ze heel veel gegevens nodig.

Hack door een bad guy
De datahonger van Google vormt volgens Peter een gevaar vanwege een combinatie van factoren. Allereerst de hoeveelheid data die ze hebben, en het feit dat die allemaal op één plek is opgeslagen. Je moet er niet aan denken dat al die gegevens door een hack in handen vallen van een bad guy. Jouw creditcardgegevens, zoekopdrachten, locaties, bijna alles wat je in je leven doet.

Alles is te hacken
Dat sluit meteen aan op de tweede kwetsbaarheid: geen computersysteem is waterdicht. Alles is te hacken. Kijk bijvoorbeeld naar de Duitse overheid. Die heeft veel specialisten in dienst, maar is al twee keer gehackt. In 2015 na een cyberaanval op de Bondsdag, en vorig jaar via een achterdeur in de e-mailsoftware van Buitenlandse Zaken. Dat kan ook met Google gebeuren. Bovendien bleek in het verleden dat alle data langs de Amerikaanse inlichtingendiensten gaat. Waarvoor onze data wordt gebruikt, hangt dus in zekere zin af van wie in Amerika aan de macht is.

Misschien vormen de gebruikers van Google echter nog wel de grootste bedreiging voor zichzelf, zegt Peter. Iemand heeft slechts een inlognaam en wachtwoord van een ander nodig om bij diens data te kunnen. En het wachtwoord van een account achterhalen is betrekkelijk simpel. Bijvoorbeeld doordat mensen te simpele wachtwoorden gebruiken, of dezelfde wachtwoorden gebruiken bij diensten die minder goed beveiligd zijn.

Minder data opslaan
Een oplossing die volgens de UT-onderzoeker veel risico s wegneemt, is het beperken van dataopslag tot gegevens die echt relevant zijn. Naar mijn mening moeten er geen partijen zijn die zo machtig zijn als Google. Zij kunnen namelijk bepalen welke informatie wij te zien krijgen, op basis van een profiel dat ze met onze gegevens bouwen. Dan kom je in een zogenaamde filter bubble terecht. Google heeft op die manier invloed op de democratie. Ik geloof heel erg in decentralisatie van gegevens en het beperken van de opslag. Dat moet in mijn ogen op Europees niveau geregeld worden.

Als de risico s van het datamonopolie van Google zo logisch klinken, waarom keren mensen het dan niet de rug toe? Google is gewoon extreem goed in wat ze doen. Hun diensten zijn superslim en ze hebben een heel vriendelijk en betrouwbaar imago. Doordat je je gegevens kunt downloaden, krijg je het gevoel dat het toch van jou is. Heel slim, maar Google toont niet alles wat ze over je weten. Bovendien zijn alle diensten gratis. En als een product gratis is, moet je er vanuit gaan dat je als gebruiker zelf het product bent.

Makkelijker leven, tegen een prijs
Toch weigert Peter te zeggen dat Google alleen als bedreiging moet worden gezien. Neem bijvoorbeeld hun zoekmachine. Als je een andere gebruikt, eentje zonder persoonlijke zoekresultaten, dan mis je veel relevante informatie maar bescherm je ook je privacy. Bij Google is het tegenovergesteld. Het maakt je leven dus makkelijker, maar wel tegen een prijs die in mijn ogen hoog is.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.