Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Vrouwen uit Enschede maken lapjesdekens voor vluchtelingen

396432 lapjesdekens

Voor een vluchteling is een gekregen lapjesdeken veel meer dan iets om warm onder te schuilen. Het is ook een tastbaar bewijs dat er mensen zijn die aan je denken.

Dat is misschien wel de belangrijkste reden dat Els du Rieu en Betty Plas samen met een groepje andere dames uit Enschede zoveel tijd steken in het maken van de dekens. Deze week gaan er ruim twintig vanuit Twente op transport naar vluchtelingenkampen op Lesbos. Er is een half jaar met liefde aan gewerkt. Ik doe het nu supersnel, ik doe een halve week over een deken , zegt Betty Plas. In het begin kostte het een week.

WereldwijdDe dames hebben het niet zelf verzonnen. Lappendekens maken is een oud gebruik binnen de Amerikaanse mennonietengemeenschap - voor bijzondere gelegenheden maar vooral ook voor mensen die het nodig hebben. In de loop der tijd is een wereldwijd netwerk ontstaan waarbinnen de dekens hun weg vinden. Wereldwijd zijn er in 2018 al 62.000 dekens verscheept, vertelt Els du Rieu. Vorig jaar werden er in Zwitserland, Duitsland en Nederland bij elkaar zo n 350 dekens gemaakt, door kleine groepjes, thuis, in kerken, in buurthuizen. De dekens gaan naar Syrië, Iran, Libanon: overal waar opvangkampen zijn.

Wat ermee gebeurt als ze eenmaal weg zijn, weten de dames niet. Ze zullen wel ergens door de modder gesleept worden , zegt Betty Plas nuchter. Dat vinden ze niet erg. De omstandigheden in vluchtelingenkampen zijn nou eenmaal treurig. In de Tweede Wereldoorlog hebben de mennonieten heel veel dekens verstuurd naar Europa , zegt Du Rieu.

Ze kent het verhaal van een Zwitserse dame die als kind in de oorlog in een vluchtelingenkamp zo n deken kreeg. Ze vergat het nooit en als volwassene, na de oorlog, ging ze ze zelf maken. Ze worden niet alleen gebruikt voor de warmte , aldus Du Rieu. Maar ook als scheidingswandje voor een beetje privacy, of om samen op te zitten.

De dekens worden gemaakt van restanten. Dekbedovertrekken zijn geschikt, gordijnen ook. Als het maar katoen is. Een beetje verwassen is niet erg. Voor de zekerheid geen patronen met mensen of dieren erop, zegt Du Rieu. Je weet immers niet of dat om religieuze redenen gevoelig ligt bij de ontvanger. Wit is niet praktisch. En zwart wordt geassocieerd met IS, dus ook liever niet.

Extra bijdragenDe dekens worden gevuld met fiberfill. Dat betalen ze uit eigen zak, en daarom proberen de dames af en toe een deken te verkopen. Ik heb nog 70 euro in kas en ik moet nieuwe fiberfill halen. Dan is het geld weer op , zegt Betty Plas. Wie een deken wil kopen moet ongeveer 150 euro neertellen. De dames kunnen altijd bijdragen gebruiken, en extra handen ook. Elk vrij uurtje hulp is welkom. En het is leuk om te doen, zegt Du Rieu. Wat je doet wordt ontzettend gewaardeerd.

Wie wil helpen kan contact opnemen met Els du Rieu, tel. 06 57031890 of [email protected].

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.