Hengelo
Cultuur

Metropooldirecteur: 'Broedplaats maakt Hengelo én Twente aantrekkelijker’

Op een braakliggend stuk grond in Hengelo, op de hoek van de Laan Hart van Zuid en de Langelermaatweg, wordt vanaf begin volgend jaar een zogeheten ‘creatieve broedplaats’ gerealiseerd. Onder de noemer Broedplaats Oogst gaan lokale kunstenaars, cultuurmakers en ondernemers hier samen aan de slag. “We bouwen hiermee aan de aantrekkelijkheid van de stad en de regio.”

'Berlijn-achtige plek'

Dat vertelde Metropool-directeur Johan de Jong afgelopen vrijdag aan tafel bij 1Twente Vandaag. Het Twentse poppodium is één van de samenwerkingspartners binnen Broedplaats Oogst. De Jong komt al snel to the point als hij zegt dat de term ‘broedplaats’ zo’n platgewalste kreet is geworden de afgelopen jaren. Graag wil hij het concreet maken met een voorbeeld: “In de Hengelose binnenstad bij bar De Nul hadden we tot afgelopen zomer het Beekplein, een Berlijn-achtige plek waar kunstenaars en mensen die geïnteresseerd zijn in vernieuwing op cultureel gebied samen kwamen voor een hapje, een drankje en een goed gesprek. Je zou kunnen stellen dat we dat idee gaan verplaatsen naar Broedplaats Oogst, om precies te zijn naar het oude trafogebouw van Stork.”

140.000 euro

Dat gebouw is een van de weinige stapels stenen die nog doen herinneren aan het verleden van deze plek. Nu is het vooral onkruid dat er welig tiert. Maar komende zomer moet er van alles te beleven zijn, bezweert De Jong: “Het lijkt of er nog heel veel gebeuren moet, maar de subsidie om te starten is er (140.000 euro voor de eerste 3 jaar, red.) en op de tekentafel is er al heel veel voorbereid.” Bouwen kan overigens snel, omdat het in eerste instantie gaat om containers die op opvallende wijze gestapeld gaan worden.

icon_main_quote_red_glyph

"Het is allemaal modulair, dus makkelijk verplaatsbaar. En misschien blijven onderdelen van Oogst wel overeind tussen de nieuwbouw, wie weet?”

Johan de Jong, directeur Metropool en betrokken bij Oogst

SkateLAB en Stichting in Wording

Mooie plannen en een zak geld, da’s één ding, maar hoe weet De Jong zo zeker dat dit een succes gaat worden? “Omdat de partijen die hier achter zitten zich allemaal al bewezen hebben. Naast Metropool zijn dat onder meer SkateLAB, dat verantwoordelijk is voor de realisatie van de skatebaan achter het station, en Stichting in Wording, die jarenlang evenementen verzorgde in en om de oude watertoren.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Creatieve broedplaats OOGST Hengelo
"Midden op het terrein komt een amfitheater. Johan de Jong is er blij mee: “Na het afgelopen coronajaar, waarin binnen heel weinig mogelijk was, is het geweldig om straks zo’n buitenlocatie om de hoek te hebben."  © Oogst - Stichting Creatieve Broedplaats twente

Amfitheater

Waar het Beekplein langs de Laan Hart van Zuid de entree moet vormen, geldt de Creatieve Terminal als het hart. Hier krijgen kunstenaars en cultuurmakers ruimte om te maken, samen te werken en te exposeren. Midden op het terrein komt een amfitheater, waarmee de Metropooldirecteur bijzonder in z’n nopjes is. Nu moet het poppodium voor buitenconcerten nog uitwijken naar Hertme, vanaf volgend jaar kan er om de hoek worden genoten van outdoor optredens. “Na het afgelopen coronajaar, waarin binnen heel weinig mogelijk was, is het geweldig om straks zo’n buitenlocatie te hebben. Daarbij komt er een minicamping voor bezoekers van onze concerten en van bijvoorbeeld het BAM! Festival.”

Makkelijk verplaatsbaar

Tot in elk geval 1 januari 2027 en mogelijk langer kan Broedplaats Oogst op deze plek blijven, maar ooit zullen hier woningen gaan verrijzen. Vindt De Jong dat niet jammer? “Nee, want met dat idee in het achterhoofd wordt alles hier opgezet. Het is allemaal modulair, dus makkelijk verplaatsbaar. En misschien blijven onderdelen van Oogst wel overeind tussen de nieuwbouw, wie weet?”

Placemaking

Alles gaat in overleg met de ontwikkelaars, maar de toekomstige gebruikers denken volop mee; met een mooi woord heet dat ‘placemaking’. De Jong: “Placemaking is het samen inrichten van de openbare ruimte tot een plek waar mensen graag verblijven. Daarmee moet je ook verder denken: hier willen mensen straks ook graag wonen. We bouwen hiermee dan ook aan de aantrekkelijkheid van de stad en de regio.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.