Enschede

Wachttijden van een uur in de Enschedese binnenstad bij Testen voor Toegang

De problemen met de sneltesten in Twente werden aan het einde van de middag in het centrum van Enschede duidelijk zichtbaar met een lange rij van honderd wachtende mensen voor de testlocatie aan de Noorderhagen. Het is een van de weinige plekken in Twente waar je dit dit weekend een sneltest kan laten doen om toegelaten te worden in de horeca of de bioscoop, óf De Grolsch Veste.

Wachtrij Testen voor Toegang Noorderhagen News United Dennis Bakker
De wachttijd liep zaterdag aan het begin van de avond op tot ruim een uur © News United / Dennis Bakker

Aanleiding voor de 'test-schaarste' is een andere werkwijze waardoor enkele grote spelers tijdelijk niet mogen testen.

Andere regels

De regels zijn veranderd, waardoor de testaanbieders niet langer worden betaald voor de capaciteit die ze aanbieden, maar per afgenomen test. Dat betekende voor testaanbieders zoals CovidTestNederland en Hestia -die al zeven maanden tests afnemen- aanpassing van de werkwijze en een nieuwe aanvraag indienen.

Met name aanvullende vragen over de bescherming van de gegevens en dus de privacy van mensen kost de testers extra tijd.

Bug

Even leek het erop dat CovidTestNederland in de loop van zaterdagmiddag weer kon gaan testen op locaties in Almelo, Enschede en Hengelo, maar een bug in het systeem gooit roet in het eten, waardoor waarschijnlijk pas maandag het automatiseringssysteem weer draait.

Wachtrij Testen voor Toegang Noorderhagen 1 Twente
© 1Twente
Banner samenwerking 1Twente en RTV OostHeb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.