Verkeer
Stuur appje
Zoek

Testen voor toegang dit weekend waarschijnlijk onmogelijk in Twente

Pexels alex koch 8390203
Beeld: Pexels

Even snel je laten testen om toegelaten te worden tot een café of sportwedstrijd kan dit weekend wel eens onmogelijk zijn in Twente. De grootste aanbieders van deze sneltesten mogen dit weekend niet open en dat betekent een forse daling van testcapaciteit. Uitgerekend nu FC Twente thuis speelt.

Om toegelaten te worden tot de horeca, een bioscoop, theater of sportwedstrijd moet je aan kunnen tonen dat je gevaccineerd bent, recent corona hebt gehad of een negatief testbewijs hebt dat niet ouder is dan 24 uur. Maar afgelopen maandag zijn de regels vanuit de overheid veranderd.

Aanvullende eisen

In plaats van dat testaanbieders betaald worden voor de capaciteit die ze bieden, worden ze voortaan betaald per afgenomen test. Grote aanbieders in Twente zoals Hestia en CovidTestNederland moesten ook opnieuw een aanvraag doen, maar ergens blijken de eisen te zijn veranderd en volgden er deze week aanvullende vragen die vooral te maken hebben met de privacy van getesten en bescherming van gegevens.

"Wij zorgen er vooral voor dat tijdens grote piekmomenten veel mensen tegelijk getest kunnen worden", vertelt Mart Groenman is van CovidTestNederland aan RTV Oost. "Nu op vrijdag hebben we nog steeds geen toezegging dat we open mogen, dat betekent ook dat het dit weekend niet meer gaat lukken. Ik kan niet op de gok alvast vijftig mensen inhuren met de kans dat we niet kunnen testen en ik mijn personeel wel moet betalen."

Testen na de aftrap

Omdat aankomende zondagmiddag FC Twente thuis speelt, dreigt er een chaos te ontstaan. Twee- tot drieduizend supporters laten zich normaal testen voor een thuiswedstrijd. In Enschede zijn vrijdagmiddag nog maar een paar plekken vrij om te laten testen, maar de vraag is of dat zondag ook nog kan. In Almelo en Hengelo kun je je pas na 16.45 uur weer laten testen die dag, maar dat is vlak na de aftrap. van Twente, de vraag is dus of dat nu ook kan.

Schermafbeelding 2021 10 14 om 19 33 51
Lees ook
De Vaccinatiestaat, aflevering 1: Johan Almekinders en Hadassa Meijer
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.