Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Enschedees koppel opent liefdespraktijk op Valentijnsdag

398533 Schermafbeelding 2019 02 14 om 082031

Als liefdeskoppel willen Robin Pater (37) en Iris van Deutekom (46) uit Enschede anderen helpen met relaties. Ze openen hun praktijk in relatie-educatie op Valentijnsdag, de dag van de liefde.

Een relatie heeft een slagingskans van hooguit 50 procent. En wie na een break-up een nieuwe relatie aangaat, die heeft zelfs een faalkans van 75 procent. Voor een dag als Valentijnsdag zijn de cijfers van Robin Pater en Iris van Deutekom misschien niet erg geruststellend. Toch is het de harde realiteit, geven de relatietherapeuten aan. In de verliefdheidsfase gaat alles vanzelf. Daarna moeten stellen investeren in hun relatie. Gebeurt dat niet, dan gaat het geheid mis , zegt Iris.

LiefdeInZicht
Vandaag op de dag van de liefde openen de twee relatie-experts hun praktijk LiefdeInZicht, in het Klooster Dolphia aan de Gronausestraat. Met relatie-educatie willen ze anderen helpen met het bereiken, behouden of herstellen van een gezonde relatie. De eerste stap is een zogenoemde relatiescan. In een diepgaand gesprek van drie uur tijd bepalen Robin en Iris wat er onderhuids speelt. Het rapport dat hieruit voortvloeit kan de basis vormen van een maatwerkprogramma, waarin singles of koppels de praktijk in een periode van een aantal maanden zes keer bezoeken.

Robin en Iris doorlopen alle processen gezamenlijk. Samen werken én leven werkt prima voor het koppel dat elkaar twee jaar geleden tegen het lijf liep. Van kleverig is allesbehalve sprake. Ze geven elkaar de nodige ruimte, kunnen volledig zichzelf zijn en hebben hetzelfde doel voor ogen. De twee hebben een natuurlijke nieuwsgierigheid naar de liefde en willen anderen helpen het beste uit het leven te halen. Iris werkte voorheen als lichaamsgerichte therapeut en Robin was zingevingsbegeleider.

Levensgeluk
Hoewel ze Valentijnsdag zien als slechts 1 van de 365 dagen waarop partners aandacht moeten hebben voor elkaar, vindt het stel de dag een mooie aanleiding om stil te staan bij de liefde. Wist je dat een gezondere relatie op nummer 1 staat in het lijstje van zaken die ons levensgeluk brengen? , vraagt Robin.

Robin en Iris weten er alles van. Ze hebben elkaar helemaal gevonden. Vaak wordt gedacht dat de ware zorgt voor een vlekkeloze relatie. Dat is een misvatting. De ware is degene die de waarheid spreekt. Degene die oprecht, eerlijk en open is , zegt Robin. Bovendien bestaat een vlekkeloze relatie niet. Mensen denken vaak dat de relatie niet goed zit als er problemen zijn. Maar het is juist andersom: zijn er geen problemen, dan is er geen relatie, enkel een gebrek aan betrokkenheid , vult Iris aan. Nee, ook de liefde is niet perfect.

Illusie
De illusie van een vlekkeloze relatie moeten koppels laten varen, zegt het tweetal. Toch zijn er genoeg manieren om het contact levendig, gezond en verbonden te houden. Vooral openheid speelt daarin een belangrijke rol. Stellen moeten elkaar in de ogen kunnen kijken en de tijd nemen om te luisteren naar en te spreken over de gevoelens en gedachten die vanbinnen werkelijk leven. Je spreekt in je eigen liefdestaal, daarom hebben mensen de neiging hun partner te geven wat ze zelf zouden willen krijgen. Leer je inleven in de liefdestaal van je naaste. Ik heb zelf behoefte aan praktische steun, maar weet dat ik Iris veel meer kan geven met fysiek contact. Bijvoorbeeld in de vorm van een knuffel.

Voordat de twee relatie-experts elkaar tegen het lijf liepen deden ze veel ervaring op in de liefde. Alles waar we het over hebben doorleefden we zelf ook. Zowel de ellende die een destructieve relatie brengt als de vanzelfsprekendheid die een lange relatie kan hebben , zegt Robin.

Iris van Deutekom

Wat niet veel mensen weten is dat verschillende gedragingen met zekerheid het einde van een relatie voorspellen. Je partner verwijten maken, een slachtofferrol aannemen en minachting hebben zijn er daar drie van. Als koppels niet meer inzien dat ze elkaar verder kunnen helpen en een vijandige bril opzetten, dan gaat het helemaal mis. Het kan resulteren in ontelbare ruzies of een koude oorlog, waarbij ze het contact met elkaar verliezen en uit elkaar groeien.

Volgens Robin en Iris zit er meestal een patroon achter een ongezonde relatie. Pas als koppels dat inzien kunnen ze verder komen. De experts merken dat stellen vaak uit schaamte te lang wachten voor ze professionele begeleiding zoeken en pas ingrijpen als de boel in brand staat . Maar het is gewoon een leerproces. In onze praktijk brengen we kennis over. Daarom heet het ook relatie-educatie , legt Iris uit.

Het powerkoppel viert Valentijnsdag vanavond door samen helemaal niets te doen. Want ook samen relaxen is een investering in de relatie. Daar zijn geen chocoladeharten of een bos rode rozen voor nodig.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.