Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedees appartementencomplex wordt 30 meter hoog: €˜Hier zit niemand op te wachten €™

398811 Google Streetview Delistraat Wooldriksweg

Bewoners van de Wooldriksweg en Delistraat verzetten zich tegen de plannen van bouwbedrijf Droste. Dat wil naast hun woningen een tot 30 meter hoog complex met 64 appartementen bouwen.

De woning van Debby Meijer en haar partner Tonny Korter staat al enige maanden te koop. Kijkers genoeg, maar nog niemand die hun karakteristieke jaren 30-huis aan de Wooldriksweg wil kopen.

Debby Meijer en Tonny Korter wonen pal naast het terrein dat op de kop grenst aan de busbaan en de rotonde aan de Zuiderval/Haaksbergerstraat. Het ligt al een jaar of vijftien braak. Er zit eindelijk schot in de plannen om hier woningen te bouwen maar de omwonenden zijn niet gerust over het ontwerp van de eigenaar, vastgoedontwikkelaar Droste.

Dat er gebouwd gaat worden is goed voor het aanzicht van de wijk , vindt Korter. Het werd de stortplaats van Droste genoemd, dat zegt al genoeg. Maar dat het zo gigantisch hoog dreigt te worden is voor ons onacceptabel.

Het ontwerp voor een appartementencomplex gaat uit van drie geschakelde gebouwen. De bebouwing is 20 meter hoog, oplopend tot 30 meter. Daarmee zijn we onze privacy kwijt. De flatbewoners kijken straks recht in onze tuin, en ook in die van veel andere buren , zegt hij.

Parkeergarage
De vastgoedontwikkelaar denkt aan een in- en uitrit met slagbomen naar de parkeergarage voor de flatbewoners. De ene aan de smalle Delistraat, de andere aan de Wooldriksweg. Een ervan zou pal naast de woning van Korter en Meijer komen. Het zal een enorme overlast geven van auto s die de hele dag de parkeergarage in- of uitrijden, vrezen ze. Motorlawaai, uitlaatgassen, koplampen die in de woningen naar binnen schijnen. Ik heb een schoonheidssalon aan huis. Daar komen mensen voor rust en ontspanning. Als ik die niet kan garanderen, kan ik mijn salon sluiten , stelt Debby Meijer.

De plannen zijn nog niet definitief. Droste diende in juli een vergunningaanvraag in. Daar kwamen meteen bezwaren tegen vanuit de buurt. De plannen werden gewijzigd en in december volgde een nieuwe vergunningaanvraag, waartegen opnieuw bezwaren werden ingediend. De gemeente studeert er nog op.

Op initiatief van de gemeente werd onlangs een voorlichtingsbijeenkomst gehouden waar Droste zijn plannen toelichtte. De buurtbewoners gingen gefrustreerd weer naar huis: de maximale bouwhoogte blijft 30 meter.

Vergald
Henk Tukker woont al 45 jaar in de Delistraat. Zijn woonplezier dreigt te worden vergald nu pal naast zijn huis ook een in- en uitgang naar de parkeergarage is gepland. Hier zit niemand op te wachten. Waarom de toegang naar de garage niet verplaatsen naar de kant van de Zuiderval? Daar heeft niemand er last van.

Tukker begrijpt ook niet waarom er zo hoog gebouwd moet worden. Terwijl aan de andere kant van de Delistraat, in het nieuwe gedeelte van t Getfert, enkel grondgebonden woningen verrijzen. Als het doorgaat, is mijn woning niets meer waard , denkt hij. Zijn buurvrouw Louise Bazuin en Jannie Stam uit de Wooldriksweg knikken instemmend. Dit is niet normaal , zeggen ze.

Contact
Het steekt de buurtbewoners dat Droste niet al veel eerder contact met hen heeft gezocht. En toen die bereidheid er na de commotie van afgelopen zomer wel was, was het voor hen te laat. Ze deden het aanbod om persoonlijk langs te komen, maar dat heb ik afgewezen. Ik wil best praten. Maar alleen als straat , zegt Marion Gerverdinck uit de Delistraat strijdbaar.

De bewoners stellen dat volgens het bestemmingsplan altijd sprake was van een toegestane bouwhoogte van 12 meter. Niemand van ons weet hoe en wanneer dat kennelijk is veranderd in 30 meter. Iemand van de gemeente zou dat voor ons uitzoeken.

Veel kunnen ze vooralsnog niet doen, zeggen ze. Totdat de gemeente de vergunning heeft verleend. Dan komen onze juristen in actie. We laten het er niet bij zitten.

Reactie Floris Droste
Wij hebben deze locatie in 2007 aangekocht vanwege de bestemming die er toen al op lag. Het huidige bouwplan past binnen het bestemmingsplan.

Stedenbouwkundig vormt deze ontwikkeling een afronding van de Zuiderval, het perceel ligt in de as en op de kop van de Zuiderval.

Het bouwplan is na onze aanvraag in juli vanwege de reacties een hele verdieping lager gemaakt; we zijn van 72 naar 64 appartementen gegaan met een hoogteaccent aan de zijde van de Zuiderval van 30 meter.

Op dit moment is er veel vraag naar appartementen, het bouwplan voorziet in deze behoefte en daarom is het plan nu haalbaar geworden.

De afgelopen jaren hebben diverse omwonenden bij ons geïnformeerd en enkelen zijn bij ons op kantoor geweest voor toelichting. Het bestemmingsplan voorzag in de bouwhoogte en deze is in sommige gevallen gebruikt als onderhandelingsargument bij de aankoop van woningen naast onze locatie.

Wij hebben met verschillende buurtbewoners inmiddels persoonlijke gesprekken gehad omdat de situatie niet voor iedereen identiek is. Dit heeft ook geleid tot aanpassing van bepaalde aspecten van het plan.

Overigens hebben we onlangs het plan tijdens een inloopbijeenkomst toegelicht waarbij wij veel positieve reacties hebben ontvangen van belangstellenden. Uiteraard blijven wij bereid om persoonlijke toelichting te geven aan direct omwonenden.

Wij zijn er van overtuigd dat de realisatie van het plan leidt tot een mooie afronding van de huidige omgeving, ook voor wat betreft de infrastructuur in de directe omgeving van het bouwplan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Google Streetview
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.