Enschede
Hengelo
Cultuur

Beeldend kunstenaar Cas Thorsen verbeeldt pijn van onbegrepen tieners

Inmiddels is beeldend kunstenaar Cas Thorsen heel comfortabel met hoe hij er uit ziet, maar er was een tijd dat dat anders was. Hij was als kind continu op zoek naar z’n ware identiteit. Over zijn zoektocht en die van drie anderen gaat Thorsens film ‘To Dress Up’, die de hele week te zien is in Bibliotheek Hengelo. Vrijdag verzorgt de cineast er tussen 19.00 en 21.00 een meet and greet.

AKI

‘How To Dress’ was Thorsens afstudeerwerkstuk aan de AKI in Enschede. In de twintig minuten durende film horen we drie verschillende mensen praten over hun eigen zoektocht: “Alle drie hebben ze verschillende ervaringen met hun identiteit. Terwijl ze hun verhaal vertellen, zie je niet hen, maar door mij gemaakte beelden van keramiek. Die beelden stellen alledaagse dingen voor uit hun leven. Dingen die heel erg verbonden zijn met de zoektocht naar hun identiteit.”

Worsteling

Cas Thorsen worstelde als kind ook met zichzelf: “Ik moest altijd nadenken over hoe ik me voelde, hoe ik er uit zag en of ik het daar mee eens was. Ik was sowieso geen doorsnee jongetje. Ik heb altijd nagedacht wat mij anders maakte en met deze film heb ik willen achterhalen hoe dat bij anderen zou zijn.”

icon_main_info_white_glyph

Week van de Coming Out

De film wordt vertoond in het kader van de Week van de Coming Out. Waar het afgelopen maandag wereldwijd Coming Out Day was, heeft Hengelo er een hele week van gemaakt. Elke dag waren er in de bieb activiteiten rond dit thema.

Niet online

De film ‘To Dress Up’ is nog tot en met zaterdag 16 oktober te zien in de Hengelose bieb. Mocht je de komende dagen niet in de gelegenheid zijn, dan moet je wachten tot februari en dan moet je er ook nog eens voor naar een kunstfestival in Friesland. Waarom staat ie niet gewoon online? “Deze verhalen zijn te gevoelig om zo online neer te gooien. Mensen moeten de tijd nemen om het op zich in te laten werken.”

Op de AKI werkte dat prima. Na vertoning kwam vrijwel iedereen naar hem toe met mooie woorden: “Mensen waren geraakt, sommigen waren sprakeloos. Dat voelde voor mij als een schot in de roos. Ik was cum laude geslaagd en daar was ik natuurlijk blij mee, maar die persoonlijke reacties betekenden nog meer voor mij.”

Aanmelden

De meet and greet met Cas Thorsen is gratis te bezoeken op vrijdag 15 oktober tussen 19.00 en 21.00. Je moet je wel aanmelden via de site van Bibliotheek Hengelo.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.