Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

€˜Bruisende gevoel van UT-campus moet overslaan naar overkant Hengelosestraat €™

399368 Anne Wil Lucas Emiel Muijderman

Het bruisende gevoel van de UT-campus moet overslaan naar de overkant van de Hengelosestraat. Voor één Kennispark Twente is het nodig dat ondernemers en studenten weten wat er bij de buurman gebeurt , zegt kwartiermaker Anne-Wil Lucas.

Met de sloop van de brug in de Hengelosestraat is een fysieke hindernis verdwenen, maar er moet nog veel gebeuren om van het bedrijventerrein en de UT-campus één Kennispark te maken. Studenten lopen over de Laan van Innovatie van en naar het station, maar hebben nauwelijks een idee van de bedrijvigheid om hen heen. Ondernemers op hun beurt weten te weinig wat er op de universiteit gebeurt.

Anne-Wil Lucas (44) moet daar verandering in brengen. Ze is een paar maanden aan de slag als kwartiermaker voor het 'nieuwe' Kennispark. De nu nog losse onderdelen aan weerszijden van de Hengelosestraat moeten samensmelten tot één innovatiecampus, waar ondernemers en studenten elkaar gemakkelijk weten te vinden. Het gebied moet aantrekkelijker worden voor talent om zich er te willen vestigen. Studeren en werken moeten naadloos op elkaar aansluiten. Dat willen we hier op het Kennispark zichtbaar maken.

Belemmering
De Hengelosestraat is weliswaar gelijkvloers, maar nog steeds een belemmering. Bij het stoplicht moet je zo tien minuten wachten. Dat moet veranderen. Dan kun je denken aan een loopbrug, of misschien een breed zebrapad over een lengte van enkele tientallen meters, zoals bij het station in Den Haag.

Het B & S Park moet meer een verzamelplek worden van innovatieve bedrijvigheid. Dat was oorspronkelijk ook de bedoeling, maar er hebben zich veel accountants, advocaten en marketingbedrijven gevestigd. Er is sprake van scheefgroei. Misschien door de economische situatie, waardoor het moeilijk was ruimten te vullen. Dan sta je als gemeente ook sneller dingen toe waarvan je je achteraf afvraagt of je dat wel had moeten doen. Daardoor is het kennisintensieve karakter op plekken verwaterd.

Bestemmingsplan
Dat moet bijgestuurd worden in een nieuw bestemmingsplan, waarvoor Anne-Wil Lucas mede de bouwstenen aandraagt. Ze spreekt van een ingewikkelde puzzel, omdat het gaat om een bestaand gebied met bestaande gebruikers. Die kun je natuurlijk niet dwingen te verhuizen , merkt ze op.

De ontwikkeling van de campus zal dus stapsgewijs gaan. Er is echter nog de nodige grond die ingevuld kan worden. Ook de kantoren die vrijkomen, moet je bestemmen voor innovatieve bedrijvigheid. In een bestemmingsplan kun je allerlei eisen stellen, zodat er een hoogwaardige omgeving ontstaat die bijdraagt aan dat campusgevoel. Bijvoorbeeld niet bij elke toko een parkeerterrein en gebouwen met veel meer glas en gemeenschappelijke ruimten. En ook winkels als een AH to go en een kapper. Kortom, een gebied waar het goed vertoeven is. Dat zetten we nu in gang, maar dat kunnen we niet alleen.

Akkoord
Met enkele investeerders worden momenteel gesprekken gevoerd. Lucas rekent erop dat het voor de zomer tot een akkoord zal leiden. We willen een belegger aan ons binden die voor een langere periode, zeker zo'n dertig jaar, met gemeente, UT en andere belanghebbenden aan de verdere ontwikkeling van het Kennispark werkt en ook zorgt voor een betere aansluiting van beide delen.

De gemeente heeft aan de ene kant van de Hengelosestraat nog enkele percelen, bij de nieuwbouw van Demcon. Aan andere kant heeft de UT nog bouwpercelen. Die zouden in samenhang ontwikkeld kunnen worden.

Actie
Lucas is vooralsnog tot de zomer aangesteld als kwartiermaker voor 'Kennispark 2030'. Maar ze laat het niet louter bij een rapport en heeft al de nodige acties in gang gezet. Ook omdat er een stevige basis ligt, stelt ze vast. Ondernemers en studenten moeten het alleen zien. Of beter: willen zien. Twente heeft het eigenlijk goed voor elkaar. Daar mag iedereen hier trots op zijn. Ze toont op haar mobiel een afdruk van een krantenpagina van de Volkskrant van vorige week. Een overzicht van gebieden met de meeste spin-offs. Twente is dik koploper.

Voetbal
Op dat moment loopt Giels Brouwer voorbij in het restaurant van The Gallery op de campus. Zijn data-analysebedrijf SciSports is marktleider in vooral de voetbalwereld.

Lucas, trots: Heeft hij op de UT ontwikkeld. Er gebeuren hier op het gebied van nieuwe materialen, medische technologieën en nieuwe productiemethoden hele bijzondere zaken. Ze leiden tot vernieuwende producten. We moeten zorgen dat die bedrijven hier vervolgens ook groeien. Dat kan door mooie ruimte aan te bieden en te zorgen dat er voldoende talent in de regio blijft.

Kansloos
Het gaat in Twente veelvuldig over het wegebben van talent maar ondernemers kunnen dat zelf stoppen, is de overtuiging van Lucas. Je hoort vaak zeggen dat als ASML zich hier op bedrijvendagen presenteert dat je dan kansloos bent. Maar er blijven voor ondernemers rondom de UT 363 dagen over om talenten voor zich te winnen. Daarvoor moet je ze wel opzoeken en ze kennis laten maken met je bedrijf.

Lunchplekken
Met 'Free Lunch Friday' wil Lucas studenten naar bedrijven op het Kennispark brengen. Als bedrijf geef je aan hoeveel lunchplekken je die vrijdag voor studenten hebt. Studenten schuiven in de kantine aan tafel bij de andere medewerkers die hen iets kunnen vertellen over het bedrijf.

Ze lanceerde dit initiatief vorige week op de UT bedrijvendagen. Er hebben zich al negen bedrijven en ruim tweehonderd studenten gemeld. Samenwerken begint met weten wat er bij de buurman speelt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.