Hengelo
Politiek

Verkwisting of noodzaak? Stadskantoor Hengelo baadt tot acht uur in het licht

Terwijl we ons allemaal druk maken om de stijgende energieprijzen en de gevolgen daarvan voor onze portemonnee, brandt in het Hengelose stadskantoor de verlichting ’s avonds nog volop. Okay, het zijn energiezuinige LED-lampen, die branden op energie opgewekt door zonnepanelen, maar het oogt toch wel ietwat ‘verkwisterig’. We gingen maar eens bellen.

Stadskantoor frank wes
Op deze, afgelopen maandag rond 19.15 uur gemaakte foto, baadt het stadskantoor in het licht. Een uurtje later moeten alle lampen uit zijn, aldus een gemeentewoordvoerder. © Frank Wes

Schoonmakers

Een gemeentewoordvoerder weet ons te vertellen dat tot half acht, acht uur de lampen in het vorig jaar opgeleverde stadskantoor inderdaad aan zijn: “En wel met een goede reden. Tot die tijd zijn de schoonmakers er nog aan het werk. Maar om klokslag acht uur ’s avonds moet het licht daar uit zijn. Het is ook niet de bedoeling dat er daarna nog door gemeenteambtenaren gewerkt wordt in het pand.”

icon_main_info_white_glyph

Driedubbelglas en warmtepompen

De door het stadskantoor gebruikte energie wordt grotendeels opgewekt in, onder en op het pand zelf. Het nieuwe stadskantoor (2020) is een toonbeeld van duurzaamheid. Goed geïsoleerd met driedubbelglas, LED-verlichting en warmtepompen. Bovendien liggen er op het dak ongeveer 200 zonnepanelen. Samen met de zonnepanelen die al op het stadhuis liggen, levert dat 140 kilowatt aan energie op. In de toekomst wordt het stadskantoor aangesloten op het Warmtenet.

Vergaderingen in de avonduren

Voor het zestig jaar oude stadhuis gelden andere regels. Daar kunnen ook na achten nog wel de nodige lampen branden. Dezelfde woordvoerder: “Dat komt omdat daar na acht uur vaak nog vergaderingen en bijeenkomsten worden gehouden. Maar dan gaat het dus uitsluitend om de betreffende ruimtes.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.