Hengelo

Als meisjes waren ze ongelukkig, als jongens hijsen Stefan en Milan de vlag

Maandag 11 oktober was het wereldwijd Coming Out Day. In Hengelo staat echter de hele week in het teken van uit de kast komen. Als homo, als lesbienne, als transgender, noem maar op. Maandagmorgen hesen Stefan Hazenkamp (18) en Milan Wijbenga (17) de regenboogvlag bij het stadshuis in het bijzijn van wethouder Claudio Bruggink, een aantal scholieren en andere belangstellenden. De twee jongens werden ooit geboren als meisje en vertelden er die middag over bij 1Twente Vandaag.

Samen in de klas

Stefan en Milan zijn in de eerste klas van het voortgezet onderwijs bevriend geraakt. Daarvoor kenden ze elkaar nog niet. Stefan: "Wij zijn destijds bewust bij elkaar in de klas gezet en wij vonden het fijn om samen aan de klas te vertellen dat wij als jongens door het leven wilden gaan. Dit was voor mij ook het moment dat ik mijn nieuwe naam aannam en ik aan de hormoonspuiten was begonnen. We hadden op dat moment heel veel aan elkaar. "

Verhaal gaat verder onder de foto

Stefan Hazenkamp Ernst Bergboer
Stefan: "Wij zijn destijds bewust bij elkaar in de klas gezet en wij vonden het fijn om samen aan de klas te vertellen dat wij als jongens door het leven wilden gaan. © Ernst Bergboer / 1Twente

Acceptatie

Milan is voor zijn transitie erg gepest en zelfs mishandeld. Hij vertelt: "Dit gebeurde vooral bij mij in de wijk, maar ook op school werd ik gepest. Soms wordt er een opmerking gemaakt, maar in mijn familie en onder vrienden ben ik helemaal geaccepteerd en daar ben ik gewoon Milan. Uit mijn warme vriendenkring en familie haal ik mijn kracht en energie."

icon_main_info_white_glyph

Regenboogvlag

De regenboogvlag is al jaren een symbool voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. Voorheen bestond de vlag alleen uit horizontale banen, sinds enige tijd zijn er andere vormen en kleuren aan toegevoegd. Zo representeren bruine en zwarte strepen LHBT+-ers van kleur.

In gesprek met Milan en Stefan

De twee jongens doen woensdag om 20.00 uur (inloop 19.30 uur) hun verhaal tijdens een bijeenkomst in de Hengelose bibliotheek. Hier gaan ze in gesprek met journaliste Marjon Kok en vertellen ze haar over hun transitie en hoe het is om op zoek te zijn naar je ware identiteit. Bezoekers kunnen vragen stellen aan het tweetal.

Anderen helpen

Milan helpt jongeren die met dezelfde problemen worstelen. Hij vertelt: "Ik heb samen met mijn moeder een Facebook- en Instagrampagina, waar ik mijn leven op deel. Ik schrijf blogs over mijn leven en transitie en hiermee probeer ik anderen te steunen en inspireren."

Milan Wijbenga 2 Ernst Begrboer
Milan: "Ik schrijf blogs over mijn leven en transitie en hiermee probeer ik anderen te steunen en inspireren." © Ernst Bergboer / 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.