Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Intertoys failliet, winkels in Twente blijven voorlopig open

400270 Intertoys 1

Speelgoedwinkel Intertoys is failliet. De winkels blijven voorlopig gewoon open. Tot die tijd blijft het personeel aan het werk. Voor de ruim 3000 medewerkers ziet de toekomst er somber uit: voor hen is ontslag aangevraagd. In Twente heeft Intertoys vijftien winkels.

Meest in het oog springende winkel van Intertoys in deze regio is de megastore van de speelgoedwinkel op Plein Westermaat in Hengelo. Verder heeft de speelgoedwinkel vestigingen in onder meer Enschede (3), Almelo (2), Wierden, Borne, Oldenzaal, Haaksbergen, Vriezenveen, Nijverdal en Rijssen.

400 vestigingenOf alle winkels in deze regio dichtgaan, is niet duidelijk. Van de in totaal 400 vestigingen van Intertoys in Nederland en België zijn ongeveer 100 winkels in handen van zelfstandige ondernemers. Als Intertoys failliet gaat, dan valt een franchise daar niet automatisch onder. ,,Dat zijn gewoon eigen ondernemers , zei de woordvoerder eerder.

Het faillissement kan wel impact hebben voor de bedrijfsvoering van die franchisers. Zo vallen bijvoorbeeld de voordelen weg die ze hadden op het gebied van logistiek en inkoop. Wie groot inkoopt, betaalt immers lagere prijzen. Veel franchiseondernemers lieten de afgelopen week al weten door te gaan, ook als het moederbedrijf de deuren zou sluiten.

Felle concurrentieDe grootste speelgoedketen van het land vroeg vorige week surseance van betaling aan. Door de felle concurrentie in de speelgoedbranche zag de keten zijn verkopen in tien jaar tijd halveren. Niet alleen winkels in de traditionele speelgoedsector maar ook daarbuiten, zoals Kruidvat en Action, hebben een steeds groter deel van de markt naar zich toe weten te trekken.

,,In de huidige marktomstandigheden staat ook een marktleider in speelgoed als Intertoys onder voortdurende druk , zei Roland Armbruster, ceo van Intertoys. Afgelopen periode onderzochten de bewindvoerders Jasper Berkenbosch (advocatenkantoor Jones Day) en Joris Lensink (De Vos & Partners) de mogelijkheden om Intertoys te herstructureren. Inmiddels worden gesprekken gevoerd met meerdere kandidaten voor een doorstart.

Blokker
Het in 1976 opgerichte Intertoys was tot eind 2017 eigendom van Blokker, maar werd verkocht aan Alteri Investors, een Britse retailinvesteerder. De Blokker Holding heeft het al jaren moeilijk en wilde van zijn formules af, op hoofdmerk Blokker na. Eerder werd Leen Bakker afgestoten. De Xenos-winkels gingen naar Casa, dat overigens eigendom van de familie Blokker is.

De winkels in België vallen overigens buiten het faillissement. Bij onze zuiderburen wordt gesproken met één overnamepartij, zo laat een woordvoerder weten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Google Streetview
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.