Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Gevonden 'granaat' in buitengebied Enschede blijkt sproeikop

Handgranaat
De gevonden sproeikop die voor een handgranaat werd aangezien
Beeld: News United/Dennis Bakker

De 'granaat' die vorige week is gevonden in Enschede, blijkt een verroeste sproeikop. Dat zegt politiewoordvoerder Chantal Westerhoff. Een man leverde het object in bij een afvalbrengpunt nadat hij het had gevonden in het buitengebied. De granaat is dus géén granaat, weten we nu. Maar er lijkt meer niet te kloppen.

icon_main_info_white_glyph

Rectificatie

In dit artikel werd door de politie gezegd dat er geen melding in 2019 van een explosief in de politiesystemen te vinden was. Dit bleek toch niet te kloppen. De politie laat op 13 oktober aan PVV-raadslid Elferink weten tóch een melding te hebben gevonden uit 2019, dat in het gebied een explosief is aangetroffen.

Het granaat-verhaal was woensdag het gesprek van de dag in Enschede. Het begon met een man die de 'handgranaat' afleverde bij afvalbrengpunt Zuid aan de Vlierstraat. Hij had 'm achtergelaten op de tafel bij het chemisch afval, zei hij tegen medewerkers, die halsoverkop het terrein sloten en de politie belden.

'Wél melding gedaan'

De man had de vondst 'enkele weken geleden al gemeld bij de politie', zei hij tegen Twente Milieu. Omdat de politie 'niet reageerde op de melding', was de vinder er zelf mee naar het afvalbrengpunt gegaan.

Bij politie niets bekend

De politie zei direct al dat er niets bekend was over een gevonden granaat in de omgeving van de Ontginningsweg. Wél bevestigden agenten dat het object een handgranaat was, die later onschadelijk zal worden gemaakt.

Nu blijkt de granaat dus een sproeikop, en de granaatmelding van twee weken eerder was helemaal niet bekend bij de politie. Maar het wordt nog mooier.

IMG 1488
Lees ook
Vondst van granaat in buitengebied Enschede leidt tot vragen

Brisantgranaten

Het nieuws van de gevonden granaat wekte de interesse van de politiek. Volgens PVV-raadslid Jan Willem Elferink werden er twee jaar geleden óók twee explosieven gevonden. Brisantgranaten, die op dezelfde plek lagen als het exemplaar van vorige week.

Toen kwam er opnieuw een claim. Zo was er volgens een omwonende jaren geleden een granaat tot ontploffing gebracht op zijn terrein, zonder dat hij daar van op de hoogte is gebracht. Vermoedelijk had hij het over de brisantgranaten waar PVV-raadslid Elferink het over had.

Zo worden er opvallend veel 'granaten' gevonden langs de Ontginningsweg waar steevast discussie over ontstaat. Wat weten we dan wél zeker? Dat Enschede een dag in de ban was van een verroeste sproeikop, die - zoals het hoort - keurig bij het afvalpunt is ingeleverd.

Handgranaat
Lees ook
Gevonden granaat in Enschede zou al weken in het buitengebied hebben gelegen
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.