Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Redding FC Twente in finale fase: nog zeven ton nodig

400603 735158

FC Twente probeert dinsdagavond de laatste zeven ton bij elkaar te krijgen van de in totaal 14 miljoen euro die nodig is om twee seizoenen eerste divisie financieel te overleven. Wat hier gebeurt is heel bijzonder. Ik vraag me af hoeveel clubs dit voor elkaar zouden krijgen , zegt interim-voorzitter Dennis Schipper.

Honderd sponsors zijn dinsdagavond in De Grolsch Veste uitgenodigd om te luisteren naar hoe het er voor staat en om, uiteindelijk, minimaal 10.000 euro bij te dragen. De bijeenkomst is georganiseerd door de Twentse Ondernemers Sociëteit (TOS). 12,6 miljoen van de benodigde 14 miljoen euro is al binnen. Dat geld is op tafel gelegd door een kleine veertig sponsoren, die verenigd zijn in een besloten vennootschap: De Noabers. Ze hebben bedragen ingelegd, die variëren van een ton tot een half miljoen. Hun inleg is verdubbeld door Reggeborgh, de investeringsmaatschappij van de familie Wessels uit Rijssen.

Ook de bijdrage die dinsdag wordt gedaan door de kleinere sponsoren, die zijn verenigd in de besloten vennootschap Ambassadeurs FC Twente, zal worden verdubbeld door Reggeborgh. Op die manier is een opbrengst van zeven ton voldoende om aan het streefbedrag van veertien miljoen euro te komen. Volgens TOS-voorzitter Coen Brinkman heeft van de honderd genodigden een twintigtal al toegezegd mee te doen.

Wessels Het is al de derde keer in de clubhistorie dat de familie Wessels een zeer grote rol speelt bij de redding van de club. In 2003 lieten de broers Dik en Herman Wessels, laatstgenoemde was destijds voorzitter, heel veel geld vallen dat ze nog te goed hadden van het Spelersfonds FC Twente. In 2016 gaf Reggeborgh een garantstelling van acht miljoen af en nu er 14 miljoen op tafel moet komen, zet Reggeborgh dus de verdubbelaar in. Wijlen Dik Wessels was zeer begaan met het lot van de club, maar zei bij leven verschillende keren dat FC Twente nóóit FC Wessels mag worden. Daarom wilde hij altijd dat ook andere partijen gemeente en sponsors de knip trokken als er geld voor de club nodig was.

Als er afgelopen zomer door de eerste Noabers al niet dik tien miljoen euro was ingelegd, had FC Twente niet eens aan de competitie in de Keuken Kampioen Divisie kunnen beginnen. In feite waren we na de degradatie failliet , zegt interim-voorzitter Schipper. Twente viel door de degradatie bijna tien miljoen euro terug in inkomsten tot circa 20 miljoen, terwijl de kosten dit seizoen 30 miljoen euro bedragen. FC Twente werd gered dankzij De Noabers, supporters die meer seizoenkaarten kochten dan in 2017 en de gemeente. De stad Enschede ging, zoals bekend, akkoord met opschorting van betaling van rente en aflossing van de gemeentelijk lening van 17 miljoen euro.

Aandelen
De Noabers hebben nu in de persoon van Frans Weghorst (Avia Weghorst) een afgevaardigde in de raad van commissarissen. De Ambassadeurs krijgen geen zetel in de rvc. De sponsors krijgen aandelen in ruil voor hun bijdrage. Die aandelen worden beheerd door de Stichting Administratiekantoor Noabers en een Stichting Administratiekantoor Ambassadeurs. Het bestuur van de STAK van De Noabers wordt gevormd door Barbara Fransen (Agfra Holding, Enschede), Rob Huuskes (Huuskes Enschede) en Martin Evers (Bons & Evers, Borne). Het bestuur van de STAK Ambassadeurs moet nog worden geformeerd.

Er is nog niet vastgesteld hoeveel procent van de aandelen beide BV s krijgen. In elk geval niet meer dan 49 procent. De Stichting FC Twente 65 blijft meerderheidsaandeelhouder. Wel is het volgens Schippers de bedoeling, dat de aandelen weer worden teruggekocht door FC Twente als de club er financieel beter voor staat. Snelle promotie zou daarbij uiteraard enorm helpen. Het is nog maar een paar jaar geleden, dat er spelers voor enorme transfersommen zijn verkocht. Mocht die situatie weer ontstaan, dan zullen we de aandelen, of een deel ervan, terugkopen, zo is de afspraak.

Ik vind geweldig wat hier tot stand wordt gebracht , vervolgt Schipper. Het is heel bijzonder om samen een voetbalclub te redden, die niet meer te redden leek. Ik vraag me af hoeveel clubs dit voor elkaar zouden krijgen. Het bewijst dat FC Twente voor heel veel Tukkers het boegbeeld van de regio is.

Vacatures bij Stichting FC TwenteBinnen het bestuur van de Stichting FC Twente 65 is met het opstappen van voorzitter Erwin Wigbold een tweede vacature ontstaan. De stichting beheert de aandelen en is verantwoordelijk voor het aanstellen en ontslaan van commissarissen. Van de vijf bestuurszetels zijn er nog maar drie bezet: Henri Boers en Mark Rouwhorst vertegenwoordigen Twente Verenigt in het stichtingsbestuur. Het derde bestuurslid is Axel Fuhri Snethlage. De club heeft recht op nog één zetel. Volgende week wordt de nieuwe, onafhankelijke, stichtingsvoorzitter gepresenteerd.

Radiostilte over schuldsanering.FC Twente levert 1 maart een schuldsaneringsplan in bij de gemeente. De club sleept nog steeds een schuld van 55 miljoen euro achter zich aan. Die schuld is te groot om op termijn levensvatbaar te zijn en moet daarom flink omlaag. Daarin zullen alle partijen die nog geld tegoed hebben - gemeente, bank, de oud-commissarissen Trebbe en Van der Laan en een enkele sponsor - een handreiking moeten doen. Er zijn eigenlijk maar twee mogelijkheden: de schuldeisers schelden een deel van hun vordering kwijt, of de schuld wordt deels omgezet in aandelen. Interim-voorzitter Dennis Schipper wil niets over het saneringsplan zeggen: Dit ligt allemaal heel gevoelig. Alles wat ik er nu over zeg, kan verkeerd worden uitgelegd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, archieffoto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.