Hengelo
Politiek

Hengelo scant kentekens om parkeerdruk binnenstad te meten

Hoeveel auto's parkeren er in de binnenstad en Hart van Zuid? Waar komen de autorijders vandaan en zijn ze bereid te betalen voor het parkeren of zoeken ze plekken op waar ze hun auto kosteloos kunnen stallen? Dat wordt vanaf zaterdag 9 oktober onderzocht door de gemeente Hengelo.

Parkeren pixabay
Tot en met donderdag 14 oktober zullen kentekens van auto's in de binnenstad en Hart van Zuid worden gescand. © Pixabay

Zes dagen onderzoek

Het onderzoek duurt zes dagen. Tot en met donderdag 14 oktober zullen kentekens gescand worden. Daarbij worden volgens een gemeentewoordvoerder 'geen privacygevoelige gegevens opgevraagd en na afloop van het onderzoek worden de verzamelde kentekengegevens vernietigd'. "Je zult de komende dagen mensen van onderzoeksbureau Trajan door de stad kunnen zien lopen, die de kentekenplaten van geparkeerde auto's scannen met hun telefoon. Dit bureau heeft de afgelopen jaren ook dergelijke onderzoeken uitgevoerd in Hengelo", aldus de woordvoerder.

Ontwikkelingen in en rond de binnenstad

De resultaten van het onderzoek worden gebruikt voor ontwikkelingen in en rondom de binnenstad en Hart van Zuid, die invloed hebben op parkeren. Denk aan het aantal beschikbare parkeerplekken en de hoogte van de parkeertarieven van die plekken.

icon_main_quote_red_glyph

'We vragen geen privacygevoelige gegevens op en na afloop van het onderzoek worden de verzamelde kentekengegevens vernietigd'

Woordvoerder gemeente Hengelo

1,4 parkeerplaats per deur in Hart van Zuid

Vorige week werd bekend dat Hart van Zuid minder parkeerplaatsen krijgt dan andere wijken rond het centrum. Nieuwe woningen bij het voormalige Dikkers-terrein bijvoorbeeld krijgen 1,4 parkeerplaatsen voor de deur. Elders in Hengelo is dat 1,6. Met uitzondering van de binnenstad: daar geldt een getal van 1,2. Wethouder Mariska ten Heuw liet toen al weten dat dat absoluut niet weinig is. Vergeleken met steden in de Randstad en zelfs Enschede is dit zelfs veel, volgens de wijkwethouder.

Ten Heuw kreeg tijdens de raadsvergadering van 29 september een meerderheid van de raad achter zich. Maar de tegenstemmers vroegen zich af of in Hart van Zuid wel de gedroomde young urban creators komen te wonen; jonge, goed opgeleide mensen, zonder kinderen én auto. En geen gezinnen met kinderen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.