Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Zoektocht naar oorlogsverhalen voor theatervoorstelling in Enschede

401252 899429

Enschede doet voor de derde keer mee aan Theater na de Dam, het project dat op 4 mei uitmondt in een voorstelling van jonge mensen rond de Performance Factory. Aanvang: 21.00 uur, als de Nationale Dodenherdenking op de Amsterdamse Dam voorbij is.

De voorstelling moet nog worden gemaakt, maar zeker is dat Theater na de Dam dit jaar iets gaat doen met labels. Tegenwoordig ben je altijd wel iets. Autist, homo, puber, rijk: we plaatsen mensen graag in een hokje.

Oorlog
In de Tweede Wereldoorlog hing het leven af van welk stempel je had. Daarom wil Karine Roldaan van de Theatermakerij in de voorstelling in ieder geval iets doen met het bizarre verhaal van Enschedeër Henk van Gelderen, nu 97. In de oorlog belandde hij in de illegaliteit in Amsterdam en redde vele levens. Na de oorlog terug in Enschede, kwam hij erachter dat juist in de textieldrukkerij van zijn familie tienduizenden Jodensterren waren gedrukt.

Verhalen
De voorstelling die dit jaar wordt gemaakt is gebaseerd op verhalen van mensen uit Enschede en omgeving, die de oorlog hebben meegemaakt. Dat is tegelijk de waarde van het project: jongeren interviewen ouderen en maken aan de hand van hun verhalen een voorstelling.

Aanmelden
Karine Roldaan hoopt dat dit jaar ook mensen die in de oorlog in Nederlands-Indië woonden, hun verhalen met de jongeren willen delen. De interviews vinden plaats op 23 maart, aanmelden kan tot 16 maart bij: [email protected] of 06-42990440.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.