Hengelo
Cultuur

Oyfo-ambassadeurs Sophie Reef en Jos Visser 'geridderd' met Nijverbij

Sophie Reef en Jos Visser hebben vanmorgen uit handen van wethouder Bas van Wakeren het stadscompliment de Nijverbij ontvangen. De twee zijn 'meer dan betrokken' werknemers van Oyfo, het museum dat vanmiddag officieel geopend wordt.

Sophie reef oyfo
Als conservator is Sophie Reef verantwoordelijk voor de nieuwe verhaallijn van het techniekmuseum. © Still 1Twente

Passie voor Hengelo's erfgoed

Sophie Reef is met haar 26 jaar een van de jongste Hengeloërs ooit die een Nijverbij krijgt uitgereikt. Aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten studeerde ze Cultureel Erfgoed. 'Haar passie voor de collectie van het techniekmuseum, voor innovatie in relatie tot verleden, heden en toekomst en tot de mens, heeft gemaakt dat zij een onderscheidende en belangrijke rol heeft gespeeld in de totstandkoming van het nieuwe museum', aldus de jury. Als conservator was ze verantwoordelijk voor de nieuwe verhaallijn.

De Hengelose won in 2019 de Pieter Jan Abraham van Mensch-prijs voor haar afstudeerscriptie. De scriptie ging over de herbestemming van de watertoren in Hengelo, waar ze ook in de praktijk bij betrokken was. De in Hengelo geboren Reef maakte een bewuste keuze om na haar studie terug te keren in Hengelo en om er te gaan werken; ze wilde van betekenis zijn voor haar stad.

Afgelopen voorjaar verzorgde Sophie Reef al een rondleiding voor 1Twente bij de publieksopening van Oyfo (verhaal gaat verder onder video):

Projectleider pur sang

Jos Visser (71) is sinds 2012 als bestuurslid bij Techniekmuseum Heim vrijwillig actief geweest. Vanuit zijn achtergrond, als projectleider van grote opdrachten in het buitenland voor Thales, zijn techniek en Visser onlosmakelijk met elkaar verbonden. In 2014 werd Visser projectleider van de fusie van Heim en CREA. Later werd hij ook nog projectleider bij de fusie met de muziekschool. Een hele nieuwe organisatie inrichten en met tussendoor onverwachts ook nog de verhuizing van muziekschool Hengelo van de Deldenerstraat naar het Esrein.

Daarna is hij gestart met alle haalbaarheidsstudies voor de nieuwe huisvesting van Oyfo. De jury over Vissers betrokkenheid: 'de grote inzet, lange weken en vele uren staan niet in verhouding met de urenaanstelling die ervoor staat. Met zijn 71 jaar is Visser nog steeds scherp van geest, analytisch en heeft een topprestatie geleverd om voor Hengelo dit te realiseren.'

Ook Jos Visser was eerder dit jaar te gast bij 1Twente Vandaag:


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.