Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Subsidievraag voor ruiming explosieven in Enschede

401861 587524

Enschede heeft een ton aan kosten gemaakt voor het opsporen en opruimen van explosieven en vraagt een subsidie van het rijk.

De gemeente Enschede is in de periode 2017-2018 ruim 98.000 euro kwijt geweest voor het ruimen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Het stadsbestuur gaat nu bij het ministerie van Binnenlandse Zaken een subsidie-aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de kosten. Die zijn de afgelopen twee jaar gemaakt bij een zevental projecten in de stad.

Vergoeding

Gemeenten in Nederland kunnen vanaf 2010 via het gemeentefonds een bijdrage krijgen voor de kosten rond het opsporen en ruimen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Enschede kan maximaal 70 procent van de gemaakte kosten vergoed krijgen. Om daadwerkelijk in aanmerking te komen is nog wel een formeel besluit door de gemeenteraad nodig. Die buigt zich op 11 maart over de aanvraag.

Riscokaart
Enschede maakte in 2017-2018 voor bijna een ton aan kosten bij projecten rond het Lonnekermeer, Kop Boulevard, Raiffeisenstraat en Kottendijk, Oldenzaalsestraat, Stadsbeek, een onderzoek naar een nieuw vernietigingsterrein voor explosieven en het opstellen van een gemeentebrede risicokaart. Dat laatste project vergde met ruim 48.000 euro bijna de helft van de totaal gemaakte kosten.

Subsidieregeling
In 2012 is in het kader van de subsidieregeling een bijdrage toegekend van ruim 722.000 euro voor de verschillende projecten rond de ruiming van explosieven in de stad. Twee jaar later kreeg Enschede bijna 1,5 miljoen vergoed, waarna in 2017 een bedrag van 86.000 euro vanuit het gemeentefonds werd toegekend.

Explosievenkaart
Enschede werkt met betrekking tot de bommendetectie al ruim tien jaar met de Explosievenkaart Enschede. De procedure komt erop neer dat de verantwoordelijkheid voor het onderzoek naar en de ruiming van explosieven in eerste instantie bij de initiatiefnemer van graafactiviteiten ligt.

Veiligheidsrisico s
Bij daadwerkelijke veiligheidsrisico's voor inwoners of de omgeving komt de gemeente in beeld als bevoegd gezag voor de openbare orde en veiligheid. Dat kan het geval zijn wanneer bij onderzoek explosieven zijn aangetroffen en ruiming noodzakelijk is.

De komende periode wordt bezien in hoeverre het gemeentelijk beleid aangepast dient te worden naar aanleiding van de nieuwe gemeentebrede risicokaart die wordt opgesteld.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.