Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede wil goed beeld armoede: Hardnekkig probleem

401944 Enschede 15

Enschede laat het Nibud de armoedeproblematiek onderzoeken en probeert in aanloop naar nieuw beleid ook zelf achter de voordeur te komen. We willen weten waarom armoede in veel gevallen van generatie op generatie overgaat.

Om de armoede in Enschede duurzaam en succesvol te kunnen bestrijden gaat de gemeente deze problematiek de komende maanden uitgebreid in kaart brengen. Twee onderzoeken, onder meer door instituut voor budgetvoorlichting Nibud, en een armoedeconferentie moeten de informatie opleveren waarmee de gemeente vanaf het eerste kwartaal van 2020 het nieuwe lokale armoedebeleid hoopt te presenteren. Het zogeheten beleidskader voor het Enschedese armoedebeleid loopt tot het einde van dit jaar.

Armoedevraagstuk
Tot de onderzoeken is afgelopen dinsdag besloten door het college. Drijvende kracht is Arjan Kampman, die als wethouder sinds vorige zomer is belast met de armoedeproblematiek in de stad. Die driekwart jaar hebben mij veel duidelijk gemaakt over het armoedevraagstuk, maar al die maanden hebben me ook tot het inzicht gebracht dat ik ook veel nog níét weet. Bijvoorbeeld wat het bereik van allerlei ondersteunende maatregelen is en waarom mensen daar wel of geen gebruik van maken. Daar willen we dit jaar achter komen.

Nibud
Het is niet de eerste keer dat de gemeente Enschede bij het armoede-onderzoek gebruikmaakt van de diensten van het Nibud. Eerder was dat het geval in 2015 en 2017 met zogeheten Minima-effectrapportages (MER). Het Nibud begeeft zich bij de onderzoeken niet achter de voordeur van de minderdraagkrachtige inwoners.

Ze onderzoeken wat het effect is van landelijke en lokale regelingen op de financiële positie van mensen , aldus Kampman, die dit jaar door het budgetinstituut in ieder geval de zes dezelfde huishoudtypen wil onderzoeken als in 2015 en 2017.

Armlastige stadgenoten
Een armoedeconferentie eind maart moet alle bij de problematiek betrokken instanties in het stadhuis bij elkaar brengen. Na de zomer volgt een onderzoek waarbij de gemeente meer concreet met armlastige en hulpbehoevende stadgenoten in contact wil komen. Over de vorm van dat laatste onderzoek wordt nog nagedacht. De gemeente hoopt bij het tweede onderzoek meer 'achter de voordeur' van de betrokken inwoners te komen.

Generatie op generatie
We willen in elk geval te weten komen waarom armoede in Enschede in veel gevallen zo'n hardnekkig probleem is dat het van generatie op generatie overgaat , zegt Kampman. Van belang is ook het bereik van alle regelingen en of er wel gebruik van wordt gemaakt. Vaak gebeurt dat niet. De vraag is of dat met schaamte, onbekendheid of andere omstandigheden heeft te maken. We kennen onze mensen in de bijstand. Daarnaast zijn er mensen met een bescheiden baantje die onder de stille armoede vallen. Dat willen we helder krijgen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.