Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Celstraf geëist tegen bommenlegger in Glanerbrug

402009 rechtbank almelo 10

Tegen Pascal L. uit Vroomshoop is een onvoorwaardelijke celstraf van 22 maanden geëist met aftrek van het voorarrest. Samen met Marco van de B. uit Hengelo legde hij in februari 2016 een vuurwerkbom voor de woning van een Syrisch-orthodoxe priester uit Glanerbrug. Van de B. werd al eerder veroordeeld voor zijn betrokkenheid.

L. was niet aanwezig in de rechtbank van Almelo. Hij voelde zich niet lekker en koos ervoor achter te blijven in het huis van bewaring, aldus zijn advocaat. Dit tot teleurstelling van rechter Rikken. Hij laat hier in mijn ogen een kans liggen. De rechter doelt hiermee op de uitgebreide verklaring die medeverdachte Van de B. eerder gaf. Hierin bekende hij alle ten laste gelegde feiten. Het was volgens de rechter nu niet duidelijk of L. hierin meegaat, aangezien hij zich in het verleden vooral beriep op zijn zwijgrecht.

Vuurwerkbom
In februari 2016 liet L. samen met Marco van de B. uit Hengelo een vuurwerkbom ontploffen voor de deur van de Syrisch-orthodoxe priester Paulus Akman uit Glanerbrug. Van een racistisch motief was geen sprake; de opdrachtgever zou een privéconflict met de man hebben gehad. Hierop kregen L. en Van de B. de opdracht om Akman stevig aan te pakken . Van de B. werd in november vorig jaar al veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden waarvan vijf voorwaardelijk.

De rechtere merkte op dat er dna is aangetroffen. Zo werden er op het plaats delict onder andere een sjaal aangetroffen en stukken tape, allen met het dna-profiel van de man uit Vroomshoop. Zijn advocaat plaatste vraagtekens bij het onderzoek van het NFI. Zo behoort een broer van L. tot de vriendengroep, waardoor het dna volgens de advocaat van hem afkomstig kan zijn. Uit camerabeelden blijkt dat L. wel degelijk aanwezig was bij de woning. Daarnaast zou uit een getapt telefoongesprek zijn gebleken dat de verdachte betrokken was bij de aanslag. In dit gesprek tussen Van de B. en L. wordt bovendien een derde persoon aangehaald. Deze derde verdachte is door de politie nooit gevonden.

In de eis benadrukte de officier de schade voor de familie Akman, zowel materieel als immaterieel. De woning van het gezin was voor de aanslag eerder doelwit van incidenten. De aanslag heeft er echter voor gezorgd dat de familie de woning volledig heeft moeten verbouwen. Niet alleen deze kosten, maar ook de immateriële schade moeten volgens de officier worden verhaald op de verdachte. Zo kampt het gezin nog altijd met de nasleep van de aanslag. Uitspraak over twee weken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.