Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese ambtenaren gaan werken in de wijken, maar vraag is: waar?

402834 902109

Is een miljoeneninvestering in ambtelijke huisvesting geoorloofd in tijden van bezuinigingen? Nee, zeggen oppositiepartijen. Maar coalitiepartijen geloven dat de investering zich binnen enkele jaren zal terugverdienen.

Het plan om het stadhuis, het Stadskantoor en de Noordmolen voor bijna 1,7 miljoen euro te verbouwen, naast het sluiten van de vier stadsdeelcentra, wordt nog niet met luid gejuich ontvangen door de gemeenteraad. In de commissievergadering van maandagavond waren er nog veel vragen. Onder meer over het nut van de investeringen, maar ook over alternatieve werkplekken in de wijk.

Vier servicecentra Adviesbureau Veldhoen bracht op verzoek van het college mogelijkheden in kaart. Het onderzoeksrapport kost de gemeente 75.000 euro. Veldhoen gaat uit van het afstoten van de vier servicecentra aan de Zaanstraat (Noord), Gronausestraat (Oost), Wesselerbrinklaan (Zuid) en B.W. ter Kuilestraat (West).

Deze hebben niet meer de functie van publieksbalie, worden geteisterd door leegstand en bieden slechts kantoor aan stadsdeelbeheer en sociale wijkteams. Servicecentrum Zuid is verkocht aan een nog onbekende koper en naar verluidt is er serieuze interesse voor Oost en Noord.

Satellieten
De bedoeling is dat er per stadsdeel twee of drie satellieten voor terug komen. Dat zijn werkplekken voor ambtenaren bij wijkcentra of maatschappelijke organisaties. Dichtbij de inwoners dus. Maar er zijn nog geen concrete locaties in beeld, laat staan een idee van de kosten.

Bij de coalitiepartijen, die gematigd enthousiast zijn over de huisvestingsplannen, is dat een punt van zorg. We missen een plan wat betreft de ingebruikname van satellieten , zegt Marc Teutelink van Burgerbelangen. Hij vindt het onverstandig om daarop vooruitlopend servicecentra te sluiten.

Zoveelste verbouwing
De oppositie juicht sluiting van de servicecentra allerminst toe, maar is vooral niet te spreken over de zoveelste verbouwing van het Stadskantoor. Van de zotte , zegt Piet van Ek (SP). De ene bouwvakker is nog niet vertrokken, of de de volgende dient zich aan.

In 2016 is 2,3 miljoen geïnvesteerd om de verhuizing van het UWV Werkbedrijf naar het Stadskantoor mogelijk te maken, eind 2018 volgde uitbreiding van de ontvangsthal voor bijna 1 miljoen euro. Nu moeten er stilteruimtes en belplekken komen, vanwege problemen met de akoestiek. Het is steeds lastiger werken, ook in verband met privacygevoelige gesprekken , aldus wethouder Niels van den Berg.

Gespreksruimten
Soortgelijke problemen spelen in De Noordmolen. Aan de Molenstraat is het sociale wijkteam van stadsdeel Centrum gehuisvest. Er is behoefte aan gespreksruimten.

In het stadhuis verdwijnen kamers rondom de kantine om een grote ontmoetingsruimte mogelijk te maken. Hier komen 70 extra flexplekken voor ambtenaren. Ayfer Koç (CDA) snapt de noodzaak niet. Uit het onderzoek van Veldhoen blijkt namelijk dat op sommige dagen tot 300 werkplekken vrij zijn in het Stadskantoor. Hoe past deze investering in de ontwikkeling dat we steeds minder ambtenaren hebben?

Stadhuisvisie
Henri de Roode (ChristenUnie) vraagt zich af wat er terecht is gekomen van de ambitieuze stadhuisvisie uit 2013, nota bene op initiatief van zijn partij opgesteld. In die visie wordt het stadhuis van de toekomst afgebeeld met glazen pui aan het Ei van Ko. Daarvan is nog niets uitgevoerd , zei wethouder Van den Berg. Sterker nog: na het omarmen van de visie werd door de gemeenteraad nooit geld gereserveerd. Het totale kostenplaatje - tot wel 10 miljoen euro - maakt uitvoering op korte termijn niet realistisch.

Ondanks de ingrijpende verbouwingen wordt volgens bureau Veldhoen vanaf 2022 jaarlijks 326.000 euro op de gemeentelijke exploitatie bezuinigd. Dat komt vooral door het sluiten van de servicecentra. De afschrijving van het verschil in markt- en boekwaarde van de stadsdeelkantoren (in totaal 4 miljoen euro) is daarin niet meegenomen.

Volgens het college verdient die afschrijving zichzelf terug, omdat er na sluiting geen sprake meer zal zijn van huurderving (5,5 ton per jaar) vanwege de leegstand.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.