Hengelo
Haaksbergen

Eerste topgolfer van Twente geëerd met verhaal op knooppuntenbord

De Twentse fietsknooppuntborden geven bijzondere plekken in de regio vanaf nu een gezicht. Letterlijk. Zo vertelt de tekst bij knooppunt 54 het verhaal van de pijprokende texielfabrikant Henny Jordaan (1899-1995) uit Haaksbergen. Het verhaal is sinds gisteren te lezen bij de baan van Golfclub Driene, waarvan Jordaan een vaste bespeler was. Dit is het eerste bord met zo'n verhaal. Alle 600 borden krijgen de komende jaren een dergelijke invulling.

Herman Finkers

De verhalen zijn in vier talen te lezen: in het Nederlands, het Engels, het Duits en het Twents. De Twentse hertalingen zijn van de hand van Herman Finkers. Neem het verhaal van Henny Jordaan, de eerste Oost-Nederlandse golfspeler met een handicap van nul. In het Twents maakte Finkers ervan: 'As Henny Jordaan op de baan steet hef he aait ne piep in’ n moond. Hee spölt der niks meender um. Iej zollen hoast zeggen, ’t is aansum: hee brech zienen golfhandicap truw töt nul. Hee is’n eersten golfspöller in Oost-Nederlaand den dat veur mekaar krig. Hee wordt a rap nen nationalen topper en biej internationale wedstrieden kump he verscheidne moalen oet veur et nationale golfteam.'

Bijzondere gebeurtenissen en personen staan centraal

Het Twentse fietsroutenetwerk bestaat uit ruim 600 knooppunten die zijn voorzien van panelen met informatie en een kaart. Aan die panelen worden nu historische verhalen toegevoegd. Centraal staan bijzondere gebeurtenissen en personen die betrekking hebben op de locatie van het bord. Op deze manier willen de initiatiefnemers de relatie tussen inwoners van Twente en hun leefomgeving versterken.

icon_main_info_white_glyph

Europees geld

Het project is initiatief van Twentehoes/Overijsselacademie, Routenetwerken Twente en de stichting Stad en Regio. De drie partijen werken samen met lokale historische verenigingen, die helpen bij het vinden van verhalen over de 600 fietsknooppunten. Het project wordt mede gefinancierd met een Europese LEADER-subsidie voor plattelandsontwikkeling.

Kleinzoon

De onthulling werd maandag verricht door kleinzoon Henny Jordaan junior. Ook vertaler Herman Finkers, Vincent Robijn (Historisch Centrum Overijssel) en Benno Brand (portefeuillehouder Vrijetijdseconomie Regio Twente) spraken enkele woorden bij de onthulling.

Henny jordaan junior
De onthulling werd maandag verricht door kleinzoon Henny Jordaan junior. © Still 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.