Enschede
Video

Heeft God in de coronacrisis verloren?

Nu de anderhalve-meterregel is losgelaten, veranderen ook veel kerken hun toegangsbeleid. Een aantal ging zelfs pas voor de eerste keer weer open voor een fysieke dienst. Bij de Ontmoetingskerk in Enschede waren de deuren al langer open, maar konden bezoekers de afgelopen twee zondagen voor het eerst zonder voorwaarden naar binnen. Toch ziet dominee Ellen Sonneveld dat er minder mensen komen dan voor corona.

Tweehonderdvijftig tot driehonderd gelovigen kwamen voor de coronaperiode naar de Ontmoetingskerk in Enschede. De eerste zondag dat de deuren weer open mochten, waren er zo’n vijftig bezoekers. “Feit is dat de kerken niet meer zo vol zitten als voor corona”, aldus Sonneveld.

Voorzichtig

Dat komt natuurlijk ook doordat in de Ontmoetingskerk met 3000 leden nog wel voorzichtig met corona wordt omgegaan.

“Eerst deden we alles online, daarna konden mensen zich inschrijven en nu is het open. Maar omdat we niet met een coronapas willen werken, houden we nog wel vast aan de anderhalvemetermaatregel. Dus uiteindelijk kunnen we tachtig mensen in de kerkzaal en zestig in de naastgelegen ruimte ontvangen. Als het dan vol is, zeggen we tegen de mensen: je mag er niet meer in. Maar dat is nu helemaal niet aan de orde.”

Andere invulling zondagmorgen

Sonneveld geeft meer redenen waarom het kerkbezoek misschien wel een beetje tegenvalt. Ze wijst naar de mensen die zich liever niet in een grote groep bewegen, die een andere invulling van de zondag vonden en op de liefhebbers van onlinekerkdiensten die liever thuis blijven. “We zijn ook gewoon mensen kwijtgeraakt. Het afgelopen jaar overleden er ongeveer honderd leden.”

Focussen

“Nee, God heeft niet verloren. Ik ben wel nuchter en denk dat mensen wel degelijk andere keuzes maken. Vraag is of we ons zo moeten focussen op de zondagse kerkdiensten. Hoe geven we invulling aan die andere kerk, daarnaar zijn we heel erg op zoek.”

Noabermaaltijden

Voor de dominee is de kerk veel breder dan de zondagmorgen. Hoe trek je op met de mensen? “Kun je ook verspreid in de wijken aan het werk? Gespreksgroepjes opzetten voor mensen die met zingevingsvragen zitten. We hebben noabermaaltijden. Iedereen kan komen eten. Daar doen mensen met hart en ziel aan mee. Je eert God ook als je iets doet voor een ander."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.