Almelo
Cultuur

Sneakerfreaks: de hemel op aarde bevindt zich in Almelo

Wie wous is van sneakers, kan er niet omheen. Almelo is de komende maanden de absolute natte droom, de place to be, de hemel op aarde voor sneakerfreaks. Het Stadsmuseum aldaar heeft namelijk een unieke sneakerexpo ingericht. Of een expo met unieke sneakers…

Het Design Museum in Londen deed hetzelfde, maar Almelo is een stuk dichterbij. De tentoonstelling is opgebouwd rondom de collectie van een aantal verzamelaars. “Iedere tweede burger die je tegenkomt, draagt sneakers”, schat museumdirecteur Sigrid Ivo. Daarmee lijkt de sneaker de huismus onder de schoenen. Het tegendeel is waar, zo stelt Ivo.

Sigrid Ivo Ernst Bergboer
Sigrid Ivo, directeur van Stadsmuseum Almelo © Ernst Bergboer

Uit de hand gelopen hobby

Derek Westervelt, curator voor dit sneakerfeest, zocht zo’n 150 unieke paartjes bij elkaar. “Elk paar heeft een verhaal. Die verhalen willen we vertellen.” Tim Beumers, een van de verzamelaars die voor deze expo een graai in hun collectie deden, stond elf van zijn meer dan tweehonderd paren tijdelijk af. “Het is een beetje uit de hand gelopen hobby, na dertig jaar…”

Derek Westerveld Ernst Bergboer
Derek Westervelt, curator voor Sneaky Shoes © Ernst Bergboer

Meer en jonger publiek

Ivo is nu twee jaar directeur van het nog niet zo heel bekende Stadsmuseum in Almelo. De vorige tentoonstelling - over barbie’s - trok elke maand zo’n duizend bezoekers, afkomstig uit heel Nederland. In coronatijd. “Dat zijn veel liefhebbers, natuurlijk. Maar niet alleen.” De directeur hoopt dat voor de sneakerexpo hetzelfde zal gelden: meer en vooral ook jonger publiek.

Sneaky Shoes’ is te zien tot en met 16 januari volgend jaar.

Schermafbeelding 2021 10 05 om 15 03 08
© Tim Beumers
Banner samenwerking 1Twente en RTV OostHeb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.