Hengelo

ROC-leerlingen Maatschappelijke Zorg zetten woorden kracht bij met gebaren

Gebaren gebruiken om je woorden kracht bij te zetten. We doen het allemaal wel eens. ROC van Twente heeft er een heus vak van gemaakt. Zesentwintig leerlingen Maatschappelijke Zorg niveau 4 volgen sinds kort het keuzedeel 'Kennismaking met Nederlands ondersteund met Gebaren'. Deze vorm van communiceren wordt toegepast bij mensen die op wat voor manier dan ook moeite hebben om communicatie te begrijpen of te uiten.

Docent Iris Hudepohl ROC van Twente en Sabine Lansink Kentalis
Docent Iris Hudepohl (links, ROC van Twente) en Sabine Lansink (Kentalis) tijdens een les Kennismaking met Nederlands ondersteund met Gebaren © ROC van Twente

Lagere drempel

Studenten en docenten merkten in de praktijk dat er in zorginstellingen veel behoefte is aan deze vorm van communicatie. "Het maakt de drempel om met cliënten te praten lager. Bij Nederlands ondersteund met Gebaren (NmG) wordt er 'gebaard', terwijl je praat; de gebaren ondersteunen je communicatie. Zo kan iemand beter begrijpen of aangeven wat er wordt bedoeld", legt docente Iris Hudepohl uit.

icon_main_info_white_glyph

Verschil met gebarentaal

‘Nederlandse Gebarentaal’ en ‘Nederlands ondersteund met Gebaren’ zijn twee verschillende dingen. Nederlandse Gebarentaal (NGT) zie je op televisie bij de coronapersconferenties. Dit is een erkende taal voor mensen die doof zijn. Bij Nederlandse Gebarentaal wordt er alleen gebaard, niet gesproken. Nederlands ondersteund met Gebaren (NmG) wordt toegepast bij mensen die op wat voor manier dan ook moeite hebben om communicatie te begrijpen of te uiten, bijvoorbeeld omdat zij doof of slechthorend zijn, een taalontwikkelingsstoornis hebben of (verstandelijk) beperkt zijn.

Twentse primeur

ROC van Twente ontwikkelde dit vak, maar andere scholen kunnen er ook mee aan de slag: het keuzedeel is opgenomen in de landelijke databank van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), zodat iedere mbo-school in Nederland de kaders van dit nieuwe keuzedeel bij SBB kan vinden en zelf aan de slag kan met de invulling hiervan.

Koffie met een koekje?

Inmiddels volgen 26 studenten het keuzedeel, waarin ze de basistheorie van Nederlands ondersteund met Gebaren (NmG) leren. Ze kennen basisgebaren op thema's als dagen van het jaar, feest, in en om het huis en dieren. Hudepohl: "Hoe fijn is het dat studenten in de praktijk in ieder geval aan hun cliënten kunnen vragen of iemand zin heeft in koffie met een koekje of om aan te geven hoe mensen zich voelen?" Met het keuzedeel hoopt ROC van Twente de studenten te enthousiasmeren om hierin verder te gaan, bijvoorbeeld door NmG-cursussen te gaan volgen en hier diploma's voor te gaan behalen of om bijvoorbeeld te kiezen voor een vervolgopleiding doventolk.'

icon_main_quote_red_glyph

"Het voegt echt iets toe, daarom wil ik dit graag leren.”

Daan, student Maatschappelijke Zorg niveau 4

'Gek eigenlijk'

De 18-jarige student Daan is blij met dit nieuwe aanbod: “Het is toch eigenlijk iets geks dat wij niet met iedereen kunnen communiceren, zeker wanneer je de opleiding Maatschappelijke Zorg volgt. Hoe fijn zou het zijn als iedereen elkaar zou begrijpen aan de hand van de ondersteunende gebaren. Het voegt echt iets toe, daarom wil ik dit graag leren”.

Kentalis

Het vak wordt gegeven door een docent van ROC van Twente, samen met een docent NmG bij Kentalis. Koninklijke Kentalis is een landelijke organisatie die mensen ondersteunt die slechthorend, doof of doofblind zijn of een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of communicatief meervoudige beperking hebben. Zo worden vakkennis en niveau geborgen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.