Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Heeft flyeren op straat in de verkiezingstijd nog zin?

403761 902830

Het is ouderwets en tijdrovend: het flyeren voor verkiezingen op straat. Toch doet bijna iedere partij het. Waarom eigenlijk? Een rondje langs drie partijen tijdens hun werkzaamheden.

D66 is gewoon een filiaal van de VVD. Janarthanan Sundaram krijgt het meteen te horen, wanneer hij een oudere man met zwarte aktetas deze zaterdagochtend in de binnenstad van Enschede aanspreekt en van een D66-flyer wil voorzien. Het kandidaat-Statenlid glimlacht, reageert dat hij het niet met hem eens is en er ontstaat een gesprek.

Heel belangrijk, heeft Sundaram eerder uitgelegd; of iemand het nu met je eens is of niet, je blijft vriendelijk en praat over dat wat die ander belangrijk vindt. En: altijd blijven lachen. Zo doet hij het, zo doen alle campagnemedewerkers het. Het hoort erbij, geeft Sundaram later toe. Zoals ook de onvriendelijke blikken en afwijzingen erbij horen. Wat in zijn ogen wel te ver gaat, is bedreiging.

De wijk in
Waar D66 deze zaterdagochtend voor de binnenstad heeft gekozen doet het PvdA-campagneteam de wijk Stadsveld aan. Een rode bakfiets vol promomateriaal dient als verzamelpunt. Bent u Ben? , vraagt een jongeman aan Ben Kokkeler, die in zijn PvdA-jasje naast de fiets loopt. De kandidaat, nummer 10 op de lijst en hier opgegroeid, knikt bevestigend en geeft de jongeman een hand. Ik ga op u stemmen! Een lach verschijnt op het gezicht van Kokkeler. Kijk, dat heb je gelukkig ook , zegt hij. Want, toegegeven, de gesprekken die de PvdA ers de laatste jaren op straat voerden, waren vaak verre van plezierig. Mensen waren teleurgesteld, zegt Kokkeler.

Hoewel er lokaal goede dingen door de partij werden gedaan, bleven de Haagse beslissingen bij de mensen hangen. Hoewel er vanwege het stormachtige weer nauwelijks mensen op straat zijn, is de tendens rondom de PvdA anders, merken Kokkeler en zijn team. Het mooiste voorbeeld daarvan is Kambia Coker. Wanneer hij het rode jasje van raadslid Deniz Dönmez voorbij ziet komen, rent hij naar buiten om hem te vertellen dat hij als asielzoeker naar Enschede is gekomen en nu graag iets terug wil doen voor dit land , namens de PvdA. Om iets te doen aan het beeld dat Nederlanders hebben van asielzoekers. Ik ga je bellen , belooft Dönmez.

Moeite waard
Zulke gesprekken alleen al maken het flyeren de moeite waard, vinden Henri de Roode en Arjan Hof van de ChristenUnie. Zij staan in Enschede voor Winkelcentrum Zuid. Hof heeft zijn kinderen Benthe (12) en Jochem (11) meegenomen. In de regen delen ze de papiertjes met daarop het hoofd van hun vader uit. Niet iedereen neemt de flyer aan. Maar wanneer inwoners ervoor open staan, kunnen er mooie gesprekken ontstaan. Het is voor mensen soms een moment hun gal te spuwen , zegt De Roode. Dat is niet erg. Politieke beslissingen kunnen mensen nu eenmaal diep raken. Daarom gaan zij de straat op om te wijzen op het belang van het stemmen, verhalen op te halen en daar wat mee te doen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.