Twente
Enschede
Sport
Voetbal
FC Twente

'Heya de Keu', stadionlied voor Eddy Achterberg nodigt nu senioren uit om te biljarten

Jarenlang klonk het 'Heya de Keu' vanaf de tribunes in het Diekman, de voormalige thuisbasis van FC Twente. Toen gezongen voor Eddy Achterberg, publieksspeler in de gouden jaren '70 met als bijnaam De Keu. Nu is de kreet naamgever van een nieuw project van FC Twente, scoren in de wijk. Biljarten voor senioren, maar eigenlijk is het vooral een aanleiding om deze doelgroep het huis uit te krijgen.

Op woensdagmiddag even na 13.00 uur stromen de bezoekers de kantine van Sportclub Enschede binnen. Het zijn steevast mannen en allemaal toch minstens 65+. Sinds een paar weken verzamelen zij zich hier voor het nieuwste project van FC Twente, scoren in de wijk. Onder de noemer 'Heya de Keu' wordt er biljarten voor senioren aangeboden.

Doelgroep ouderen groeit

De maatschappelijke tak van de Enschedese voetbalclub heeft talloze projecten voor hele uiteenlopende doelgroepen, maar merkt dat vooral de groep met ouderen steeds groter wordt. Daarmee groeit ook de behoefte aan activiteiten. Er bestaat al een Walking Football-team en er is het project Bewegen in balans, waarbij gesport wordt onder de bezielende leiding van oud-keeper Eddie Pasveer. Nu is daar dus het biljarten bij gekomen.

Uithangbord

Maar Heya de Keu blijkt veel meer dan alleen een biljartproject. Dennis Wiggers is projectleider bij Scoren in de Wijk en ziet de groeiende behoefte bij senioren aan activiteiten. "Bij deze groep kan eenzaamheid een probleem zijn. Corona heeft dat ook nog eens vergroot. Daardoor kunnen mensen geïsoleerd raken." Hij noemt deze nieuwste toevoeging vooral een uithangbord. "Het sociale aspect is het belangrijkst," zegt Wiggers. "Je hoeft helemaal niet te kunnen biljarten. Een kop koffie en een praatje zijn minstens zo belangrijk. En bewegen natuurlijk."

Zo is de woensdagmiddag in Enschede ondertussen een volledige seniorenmiddag geworden. Naast het biljarten, Walking Football en Bewegen in balans, kun je er jeu de boulen, is er een praatclubje en komt er een knutselclub bij. En met die laatste groep komen er dan misschien ook wat meer vrouwen over de vloer.

Tekst gaat verder onder de foto
HEYA DE KEU BILJARTEN
© Still uit video 1Twente

Het doel is dus vooral om mensen de deur uit te krijgen. Heya de Keu start vooralsnog op vijf plekken. Naast de kantine van Sportclub Enschede kunnen deelnemers terecht in Hengelo, Glanerbrug, Oldenzaal en Haaksbergen. Op alle deelnemende locaties is een professionele wedstrijdbiljarttafel neergezet.

Belangrijke rol supportersverenigingen

Bij de uitvoering is een belangrijke rol weggelegd voor supportersverenigingen van FC Twente. Bij iedere locatie is een lid van de plaatselijke vereniging aanwezig die de begeleiding op zich neemt. En dat is van onschatbare waarde, geeft Dennis Wiggers aan. "De supporters van FC Twente vertolken steeds meer een maatschappelijke rol, dat is zo fijn voor de club. Bij dit project hebben ze niet alleen een belangrijke rol in de begeleiding, maar ook in de werving. Zij hebben de contacten, daar moeten we het ook wel een beetje van hebben."

Jos Kuipers is namens de Vriendenkring van FC Twente betrokken bij de locatie in Enschede. En hij doet het met plezier. "Voor mij voelt dit alsof ik iets terug kan doen voor de club."

Tekst gaat verder onder de foto
HEYA DE KEU EDDY 3
© Still uit video 1Twente

De bijnaam van Eddy Achterberg

Dan nog even die naam Heya de Keu. Tja, als je een oud-speler hebt die nog altijd betrokken is bij de club en als bijnaam De Keu heeft, is de naam van het project al gauw gevonden. Al heeft Eddy Achterberg die naam niet op het groene laken verworven. En zelfs niet op dat andere groene laken, waar hij zulke mooie voetbaljaren beleefde.

De naam dateert al van veel langer geleden, weet de hoofdpersoon in kwestie te vertellen. "Ik ben geboren in Utrecht en in die arbeiderswijkjes daar had je allemaal een bijnaam. Ik was niet zo groot, had kromme beentjes en een dik kontje. Van de achterkant leek ik een beetje op een varkentje en dat noemen ze in Utrecht een keutje. Zo is het gegaan."

TEMPLATE REPORTAGE NIEUWS 00 00 30 43 Still051
icon_main_info_white_glyph

Over Heya de Keu

Heya de Keu is op vijf plaatsen in Twente te vinden. In Enschede (kantine Sportclub Enschede), Hengelo (Wijkcentrum De Hengelose Es), Oldenzaal (Michgoriushuis), Glanerbrug (Noaberhuus) en Haaksbergen (kantine HSC'21). Geïnteresseerden kunnen zich melden bij één van de deelnemende locaties, deelname is gratis. Per locatie worden verschillende seniorenactiviteiten aangeboden. Het aanbod verschilt per plek.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.