Verkeer
Stuur appje
Zoek

Livio brengt ouderen 'nen stukske Twents': "Dialect draagt bij tot contact"

Een placemat met Twentse woorden, verhaaltjes, uitdrukkingen, gebruiken en een filmpje over Twentse gebruiksvoorwerpen. Negen weken lang kregen bewoners van twee locaties van Livio elke week een nieuwe placemat bij de maaltijd.

“Superleuk”, zegt Carla Boerrigter van de zorginstelling over het gebruik van de Twentse placemat: “Je ziet het genot ervan afstralen. Dit voelt voor de ouderen als thuiskomen, zo kom je met elkaar in gesprek.”

Contact

De coördinator ouderenzorg van Livio zag hoe de ouderen uitkeken naar de nieuwe placemat. “Dialect draagt bij tot contact. Bij het ouder worden zie je mensen teruggrijpen naar het dialect dat ze van vroeger kenden. Ze vinden het ontzettend leuk als ze in het Twents worden aangesproken.”

Gespreksstof

Wat opviel dat de personeelsleden de gelegenheid aangrepen om met de bewoners in gesprek te gaan. “Soms is de gespreksstof op en nu konden we met de mensen over iets anders dan de steunkousen hebben. Je raakt ze echt als je ’t over de taal hebt die ze van vroeger kenden. Je ziet ze opklaren.”

“Bij het ouder worden zie je mensen teruggrijpen naar het dialect dat ze van vroeger kenden”

'Hartstikke mooi'

De placemat valt niet alleen bij de verzorgers van Livio in goede aarde. De ouderen die in 1Twente Vandaag aan het woord komen zijn er zonder uitzondering blij mee. “Elke placemat vind ik mooi, omdat het over bekende stukjes Enschede gaat”, zegt er één. “Hartstikke mooi”, zegt een ander.

QR-code

Op de papieren mat is ook een QR-code afgedrukt, waarmee een video zichtbaar gemaakt kan worden op de telefoon of i-pad. Dat lijkt te hoog gegrepen voor de doelgroep, maar wat blijkt …

“De placemat wordt meegenomen naar hun appartement en ze laten ‘m zien aan familieleden. Zoon, dochter of kleinkinderen die langskomen, snappen meteen wat ze ermee moeten doen en die scannen dan de video van het Twents Kwarteerken van 1Twente.”

Blijvertje

De placemat komt uit de koker van 1Twente. Boerrigter benaderde de omroep met de vraag of er iets bedacht kon worden voor haar bewoners, ‘omdat er in coronatijd niets kon’. Uit dat overleg ontstond de Twentse placemat. “Dit is zo belangrijk, ze hebben zoveel lol met het quizje of het spreekwoord dat afgedrukt staat. Dit is wat mij betreft een blijvertje.”

“Je raakt ze echt als je ’t over de taal hebt die ze van vroeger kenden.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.