Enschede
Cultuur

Theater op je oprit

Dat kunstenaarscollectief B93 uit Enschede niet vies is van een stunt met oud logistiek materieel bleek al bij de plaatsing van de romp van een Antonov op het dak van het atelier. Een volgend logistiek project is opgezet: met een oude truck wordt kunst en theater op bestelling aan huis bezorgd.

De B93 Art Delivery Truck is een oude DAF-vrachtwagen die is omgebouwd tot intiem theater. Op de laadklep zijn zes stoelen gemonteerd, afkomstig uit de bonbonnière van Concordia. De laadruimte dienst als expositieruimte annex podium. Voor een paar tientjes bestel je theater op je eigen oprit. In je tuin. Waar je maar wilt.

Cross-over van kunst, theater en dans

“Er komt nog een dak boven die stoelen”, vertelt Judith Schepers in 1Twente Vandaag, vlak voordat Truck en eerste voorstelling in première gaan. Schepers is een van de kunstenaars die verbonden is aan het collectief aan de Hoge Bothofstraat. “Dan kunnen mensen droog zitten.” Op 2 oktober is het geheel ten doop gehouden.

Judith Schepers en Erik Terhorst Ernst Bergboer
Theaterstoelen op de laadklep: Erik Terhorst en Judith Schepers © Ernst Bergboer

Het concept is een cross-over van beeldende kunst, geluidskunst, theater en dans. Dit najaar staan er drie vijf tot vijftien minuten durende voorstellingen op de rol. De eerste, ‘Look who is posing’, gaat over kijken en bekeken worden. Zo’n laadruimte lijkt daarvoor het ideale decor - veel dichter in de buurt van een kijkdoos kom je niet. ‘Look who is posing’ is een samenwerking tussen Erik Terhorst, beeldend kunstenaar, en theatermakers Willemijn Calis en Mette Hoekstra.

Andere B93-kunstenaars die een bijdrage leveren zijn Judith Schepers en Marlies Grootel. Meer informatie, ook over boekingen, is te vinden op de website van de kunsttruck..

Art Delivery Truck 2 Karin van der Meul
Theatermakers Mette Hoekstra en Willemijn Calis © Karin van der Meul

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.