Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese schooldag in het teken van Duitsland

407238 quiz

Een goede band met Duitsland, deze vieren en versterken: op de Dag van de Duitse taal ontmoetten gisteren Nederlandse en Duitse scholieren elkaar om over de Duitse taal en cultuur te leren.

Bij de ingang van de Performance Factory schalt Duitstalige muziek uit de speakers. Duitse en Nederlandse middelbare scholieren bekijken elkaars creaties. Zojuist hebben ze diverse workshops gehad, in het kader van de Dag van de Duitse taal. Het doel was om met elkaar in contact te komen, kennis te maken met de Duitse taal en cultuur.

Quiz
Kinderen uit groep 6 en 7 van De Troubadour, Al-Ummah en De Paulusschool krijgen in de middag workshops. Helaas voor hen zijn er geen Duitse basisschoolkinderen aanwezig en blijft de voertaal Nederlands. Om toch nog iets Duits te doen, wordt in de pauze een Duitstalige quiz gehouden.

Graffiti
Na de ranja gaan de kinderen door naar de volgende workshop. In de Stadswerkplaats wordt gewerkt met hout. Eerst uitleg over de machines, daarna een vogelhuisje in elkaar timmeren, een motorfiguurtje uitzagen of een van een pvc-buis een versterker voor de mobiele telefoon maken. In gebouw West wordt graffiti gespoten. Het gebouw ruikt naar de dampen die uit de verfbussen komen. De kinderen spuiten de eerste letter van hun naam op een groot bord, en dat is nog best lastig.

Verstaanbaar
Gemeente Enschede, pabo en Saxion werken samen met het middelbaar-en basisonderwijs om leerlingen kennis te laten maken met de Duitse taal en cultuur. Adjunct-directeur Marcel Spitshuis van De Troubadour uit Glanerbrug heeft een goede relatie met een basisschool in Ottenstein, in de gemeente Ahaus. Onze school is 500 meter van de grens. Sommige leerlingen wonen in Duitsland. Allemaal gaan ze er zwemmen, uiteten, boodschappen doen. Ons doel is dat ze zich verstaanbaar kunnen maken, hun buren kennen en weten dat ze ook in Duitsland kunnen gaan werken. Met ons project Klooien met Duits werken we hieraan.

Vorige week heeft Spitshuis een delegatie van de school op bezoek gehad. We werken aan een langdurige relatie. De kinderen hebben samen gesport, samen les gehad. Van tevoren hebben we met apps op de iPads woorden geoefend. Tussen beide scholen bestaan zeker verschillen, merkt Spitshuis. Wij zijn veel meer digitaal bezig, daar waren de Duitsers van onder de indruk. Zij zijn op hun beurt weer wat meer gedisciplineerd. We kunnen beiden van elkaar leren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.