Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Condoomshop €™t Hofje in Enschede: €˜Hier word je echt niet rijk van €™

407532 Condoomshop t Hofje

Het komt regelmatig voor dat Beatrix Stuijfbergen (60) buiten de winkel een klant tegenkomt, ze heeft nu eenmaal een sterk geheugen voor gezichten. Maar ze groet nooit als eerste, wacht altijd even af.

Beatrix Stuijfbergen respecteert het dat sommigen het gênant vinden herkend te worden als afnemer van condooms, glijmiddelen of seksspeeltjes. In 1995 begon ze het winkeltje, samen met haar zus. De kinderen gingen naar school en de zussen troffen elkaar regelmatig bij Willemientje om bij een broodje te filosoferen hoe het verder moest in het leven. Het was de tijd dat aids vele slachtoffers maakte, en campagnes het gebruik van condooms stimuleerden. Daar wilden de zussen wel op inhaken.

Prachtplek
Er kwam een pandje vrij aan de Hofstraat. Een prachtplek voor een laagdrempelig winkeltje in condooms, waar je de rubbertjes in verschillende maten en smaken per stuk kunt kopen. Je hoeft niet gelijk een gezinspak aan te schaffen.

Beatrix en haar man bezochten sekswinkels om te kijken wat ze wel en niet wilden in het winkeltje. Een redacteur van een tv-programma waarin Patty Brard een seksshop voor vrouwen in Londen had geportretteerd, bracht de zussen naar een groothandel in seksartikelen in Brighton. Dat werd hun eerste leverancier, die trouwens nog steeds aan t Hofje levert.

Alleen
Ze doet de winkel al jarenlang in haar eentje - haar zus moest afhaken vanwege gezondheidsproblemen. Het komt erop neer dat ze artikelen inkoopt waarvan ze vermoedt dat de klanten het leuk vinden. Daar struint ze internet voor af. Ze moet wel. Beurzen op dit vlak zijn er eigenlijk niet meer, winkels met seksartikelen zijn uit het straatbeeld verdwenen.

Beatrix weet nog dat er ineens een enorme vraag kwam naar handboeien, zweepjes en maskers. Vijftig tinten grijs was daar de oorzaak van. Het boek zelf was geheel aan haar aandacht ontsnapt. Wel was haar opgevallen dat de producten die ze inkocht al een tijdje in nogal saaie grijze verpakkingen zaten.

Bravoure
Deze dag is het koud, het waait en het regent. Dat betekent geen klanten voor t Hofje. Het is een mooiweerwinkel. Ineens staat er toch een groepje van vier jongens. Met veel bravoure vragen ze om de goedkoopste dildo. Ja, een vriendje wordt 14, vandaar. Een vibrator blijkt goedkoper, kunnen ze er nog een handvol condooms bij doen ook. Blijven ze onder een tientje.

De toekomst? Als ze 65 is zal ze waarschijnlijk stoppen. Haar kinderen nemen de winkel niet over, dat heeft ze hun ontraden. Die winkel is echt liefdewerk. Ik doe het omdat ik het leuk vind. Maar hier word je echt niet rijk van. Er moet eerder geld bij.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.