Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Bram Distel: €˜Elke leerling verdient een podium €™

407647 distel

Bram Distel was de afgelopen decennia het gezicht van Kottenpark. Hij stond aan de basis van veel initiatieven buiten de reguliere lessen. Een toffe peer , zeggen (oud-)leerlingen over de vertrekkende directeur.

Elk kind verdient een podium , zegt hij ergens in het gesprek. Waarna hij verduidelijkt: Leerlingen moeten de mogelijkheid krijgen te laten zien wat ze kunnen. Je moet ze prikkelen dat ze ieder op hun eigen niveau het beste uit zichzelf halen en zorgen dat ze daar vervolgens de waardering voor voelen. Als dat zo is, krijg je er veel voor terug, is mijn ervaring. Dat maakt dit werk zo leuk.

Bram Distel (65) was leraar geschiedenis en werd directeur, maar is steeds midden tussen de leerlingen blijven staan. Oud-leerling Dennis Wilt, tegenwoordig RTL-weerman, typeert hem als een toffe peer . Een mooier compliment kun je Distel niet geven.

Voorloper
In zijn directeurskamer maken prijzen duidelijk dat Stedelijk Lyceum locatie Kottenpark landelijk voorloper is als rookvrije school en met gezonde voeding in de kantine. Met gescheiden inzameling van afval wordt verder invulling gegeven aan een duurzame, gezonde school . Initiatieven waarvan Distel mede de trekker is.

Maar hij toont zich vooral trots op een ingelijst fotootje op zijn bureau. Daarop prijkt hij tussen leerlingen tijdens een studietrip naar Rome in oktober vorig jaar. De foto heeft hij met twee flessen Italiaanse wijn gekregen van de leerlingen, als dank voor een mooie week. Van zulke dingen krijg ik een brok in de keel. Ik heb nog wel even gevraagd of het een idee was van hun moeders, maar dat was niet het geval , stelt hij lachend vast.

Grondlegger

Distel heeft altijd gevonden dat onderwijs meer moet bieden dan reguliere lessen. Hij geldt als grondlegger van de opleidingen theater, dans en muziek. De basis daarvoor is misschien wel gelegd toen hij zelf als brugpieper in een bandje mocht optreden in de toenmalige schouwburg Irene. Als voorprogramma van de destijds befaamde Enschedese band First Move.

Distel: We mochten hun installatie gebruiken. Zat ik ineens achter een gigantisch drumstel. Het zal allemaal wel niet best hebben geklonken, maar ouders en klasgenoten in de zaal vonden het fantastisch. We kregen een geweldig applaus. Het gevoel van dat moment ben ik nooit meer kwijtgeraakt.

Kunstopleidingen
Cultuur verrijkt je leven, wist hij vanaf dat moment. Het helpt je zelfvertrouwen te vergroten en het verruimt je blik. Je leert er door samen te werken en het zorgt voor een zekere mate van tolerantie naar elkaar toe. Ik vind dat hier op school een ontspannen sfeer heerst. Dat hoor je ook van ouders en leerlingen. Ik ben ervan overtuigd dat onze kunstopleidingen daar een rol bij spelen.

De jongste loot aan de stam van Kottenpark is de wetenschap-, design- en techniekklas. We zijn begonnen met veertig leerlingen en nu hebben zich er al 52 aangemeld. Het is een schakel tussen wetenschap en kunst. We hebben daar een eigen schoolconcept voor opgezet.

Belangrijk is veranderingen stapje voor stapje in te voeren, vertelt hij. Niet in een keer te grootschalig. Daar is het wat hem betreft misgegaan met de Scholingsboulevard. Het megalomane project liep uit op een fiasco. De prestaties waren slecht, leerlingen en docenten ongelukkig en de miljoenentekorten stapelden zich op.

Hij was er als directeur van Kottenpark al op tegen. Ja, dat is achteraf makkelijk praten, maar ik heb toen al laten weten de risico s veel te groot te vinden.

Koude oorlog
Na het mislukken van de Scholingsboulevard kon Distel zich blijven richten op de gang van zaken in Kottenpark. Hij kent alle hoekjes van het schoolgebouw aan de Lyceumlaan, inclusief de bomvrije kelders die nog stammen uit de tijd van de koude oorlog.

Hij is er niet alleen op schooldagen te vinden. Praktisch elk weekend fietste hij wel naar school om nog een paar uurtjes te werken. Lekker rustig alles doornemen. Zijn vrouw Ans Klaver, zelf werkzaam in het onderwijs, had er gelukkig alle begrip voor.

Behalve aan Dennis Wilt gaf Distel aan meer leerlingen les die later bekende Nederlanders werden. Distel vertelt nog ergens een foto te hebben waarop hij naast Femke Halsema staat tijdens een modeshow. Zij was bij de organisatie betrokken en leerde me een modeshow te lopen.

Was Wilt een rustige leerling, de latere GroenLinks-politica en huidig burgemeester van Amsterdam was als tiener dominant aanwezig. Heel erg geëngageerd. Wat dat betreft is ze niet veel veranderd. Dat vind ik heel mooi om te zien.

In de jaren 80 waren zijn leerlingen meer geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken. Dat was lang weg, maar Distel ziet het weer terugkomen. Vooral door de discussies over het klimaat. Daar ben ik blij mee. Ik heb altijd gestimuleerd dat leerlingen verder kijken. Daarom heb ik ook samenwerking gezocht met andere onderwijsinstellingen en bedrijfsorganisaties. Ook over de grens. We hebben onderwijsprogramma s met Hongkong en New Delhi.

Vuurwerkramp
Een zeer bewogen periode in zijn loopbaan waren de maanden na de vuurwerkramp. Het schoolgebouw was gedeeltelijk verwoest doordat een betonklomp van de ontplofte vuurwerkbunker zich door het dak boorde. Erger was dat veel leerlingen direct werden getroffen. Tientallen raakten hun huis kwijt, een zelfs zijn vader. De impact was enorm.

Sinds 2006 is Distel voorzitter van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp. Het programma hebben we kleiner gemaakt, maar elk jaar komen er nog veel mensen. In 2020 is het twintig jaar geleden. We moeten bedenken wat we dan gaan doen.

Het is een van de zaken waar hij zich de komende tijd mee bezig kan houden. Verloren voor het onderwijs is hij niet. Distel zegt zich waarschijnlijk in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, als adviseur. Ik heb nog ideeën om onderwijs aantrekkelijker te maken. Misschien kan ik nog wat voor scholen betekenen.

Muziek- en dansavond ode aan Bram Distel
In het Wilminktheater vindt dinsdag de 25ste muziek- en dansavond van het Kottenpark plaats met als titel A Sentimental Journey . Ook oud-leerlingen betreden het podium op deze laatste avondvullende voorstelling van Bram Distel als directeur. Hij wordt maandag opgevolgd door Jan Volbers. Distel stapte in 1982 als docent geschiedenis en maatschappijleraar Kottenpark binnen, werd in 85 conrector en is vanaf 1997 directeur.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.