Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vredestoespraak aan banden: ‘Ik voelde me beperkt in mijn vrijheid om te spreken’

Coach en yogadocente Nelleke Nijhuis zou dinsdag een toespraak verzorgen voor de Enschedese editie van de Internationale Dag voor de Vrede. Zou. Een van de onderwerpen die zij wilde aanstippen - de coronapas - lag zo gevoelig dat zij besloot zich terug te trekken.

Nijhuis was niet van plan een standpunt over die coronapas in te nemen, maar wilde wel de ruimte om gedachten, gevoelens en twijfels te kunnen uiten. De organisatie - Enschede voor Vrede - vond dat te controversieel en niet passen bij de gedachte van vrede.

Jaarthema inclusie: ‘Dan roept de coronapas vragen op’

Eén van de bestuursleden zocht Nijhuis op. In een ‘goed en persoonlijk gesprek aan de keukentafel’ werd dat standpunt van het bestuur toegelicht, waarop Nijhuis besloot zich terug te trekken. “Ik heb de vrijheid genomen om daar niet te zijn.”

“Ik wilde de olifant in de kamer benoemen”

Nijhuis benoemt de ironie. “Het thema van dit jaar was ‘inclusie’. Juist die coronapas roept daarover discussie op: mensen die zo’n pas niet willen, worden buitengesloten.” Volgens Nijhuis is het gesprek over die coronapas gepolariseerd. “Dan komen we niet verder, samen. Het is juist belangrijk dat we erover praten. Maar het onderwerp wordt vermeden.”

In goede harmonie

Enschede voor Vrede laat in een reactie weten dat Nijhuis zei zich ‘gediscrimineerd te voelen’ door de invoering van de coronapas. “Dat wilde ze vertellen”, stelt voorzitter Roel Dorgelo. De maatregel werd twee weken voorafgaand aan de Dag voor de Vrede aangekondigd. “Dat was kort dag. We hebben overlegd en besloten dat we geen platform wilden bieden aan een tegenstandpunt.”

Dorgelo bevestigt dat de beslissing om de toespraak te schrappen in goede harmonie met Nijhuis is genomen.

Geen stelling tegen

Nijhuis stelt niet van plan te zijn geweest om stelling tegen de coronapas te nemen. “Ik ben voor vrijheid en vrede en inclusie. Ik wilde verbinden.” Verbinden, zonder om de hete corona-pasbrij heen te stappen. “Maar ik kreeg het gevoel dat ik niet mocht praten over de olifant in de kamer.”

“Ik heb er zelf ook moeite mee, ik weet niet of dit bijdraagt aan inclusie”

Nadruk op luisteren

Wat Nijhuis betreft is er te weinig aandacht en ruimte voor persoonlijke afwegingen en keuzes van mensen die afwijken van het vaccinatiebeleid en de coronapas, die daarmee samenhangt. “Je wordt bijna gedwongen om een stap te zetten die je niet wilt zetten. Ben je kritisch, dan krijg je al gauw een label. Het gesprek erover is gespannen.”

Nelleke Nijboer Ernst Bergboer
Nelleke Nijboer
Beeld: Ernst Bergboer

In haar toespraak had Nijhuis, volgens een post van haar over de kwestie op social media, de nadruk willen leggen op luisteren. “Zonder meteen in te vullen of te oordelen. Dit voorval rond die toespraak laat zien hoe lastig dat is. Maar laten we op een respectvolle manier met elkaar de dialoog aan blijven gaan.”

De organisatie van de Enschedese editie van de Internationale Dag voor de Vrede is in handen van het Comité 21 september. Daarin zijn drie organisaties vertegenwoordigd: Enschede voor Vrede, de Raad voor levensbeschouwing en religies en de Wereldvredesvlam.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.